Home > Nieuws & Agenda > Nieuwsarchief > Voor één dag geneeskundestudent
30-03-2017

Voor één dag geneeskundestudent

Vandaag lopen 250 scholieren een dagje mee met de geneeskundeopleiding van VUmc School of Medical Sciences. Hoe voelt het nou eigenlijk om geneeskunde te studeren? Hoe gaat een hoorcollege eraan toe? Hoe ziet een studiegroep eruit? Past VUmc bij mij? En durf ik eigenlijk wel op de snijzaal te kijken? Op deze en soortgelijke vragen krijgen de scholieren vandaag een antwoord.

De middag wordt afgetrapt door huisarts Paul Houben, die een college geeft over koorts. Na het college wordt de groep in tweeën gedeeld. De helft van de scholieren gaan met hun eigen groepje onder leiding van een tutor aan een studieopdracht werken, die aansluit bij het hoorcollege. De andere helft van de groep krijgt een rondleiding op de VU en bij VUmc. Zo wordt er een bezoekje gebracht aan het Klinisch Trainings Centrum (KTC), waar onze studenten getraind worden voordat ze bijvoorbeeld aan een coschap beginnen, en opent de snijzaal in de Medische Faculteit haar deuren voor de scholieren. Op de snijzaal krijgen de scholieren het een ander uitgelegd over de anatomie van het menselijk lichaam. Halverwege de middag wordt er geruild zodat alle scholieren een studiegroep en een rondleiding kunnen volgen.

De scholieren worden de hele dag begeleid door onze eigen studenten. Zij nemen de scholieren mee door de gebouwen en zitten ook bij de studiegroep. Student Sarah Schouten gaf zich als een van de eersten op voor dit dagje: “Het is geweldig om te zien dat jonge enthousiaste mensen zo veel passie hebben voor de studie die ik zelf doe. Uiteraard wil ik dan graag bijdragen aan hun uiteindelijke studiekeuze.”

Proefstuderen voor geneeskunde vindt twee keer per jaar plaats bij VUmc School of Medical Sciences. In december volgt er nog een dagje. Na zo’n dag hebben scholieren een goede indruk van de opleiding, van onze studenten en van VUmc. Ze weten nu nog beter of geneeskunde studeren bij VUmc aansluit bij hun interesses en capaciteiten en kunnen zo een wel overwogen studiekeuze maken.