Nieuws & Agenda

Een overzicht van het actuele nieuws van de Faculteit

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Podcastserie Studioo talks met bewegingswetenschapper Raôul Oudejans

02-03-21

Studioo Talks is de podcastserie voor en met studenten geneeskunde. In deze podcastserie gaan we met studieadviseurs en studenten in op vragen als: hoe kan ik in tijden van crisis optimaal studeren?

Welzijn van studenten onder druk door corona

23-02-21

Studenten hebben het zwaar in deze coronatijd. Waar lopen ze vooral tegenaan? Renate Dekker, studieadviseur van de Faculteit der Geneeskunde VU, vertelt over een recente VU-enquête en haar eigen ervaringen.

Beschermd tegen willekeur

10-02-21

De deelexamencommissie geneeskunde ziet toe op het niveau van de opleiding. Voorzitter Ton van Balkom: “We zorgen dat de waarde van het diploma gegarandeerd is.”

EenVandaag over les weerbaarheid en grenzen en campagne #Zouikwatzeggen

02-02-21

Het televisieprogramma EenVandaag sprak met opleidingsdirecteur van de Faculteit der Geneeskunde VU Christa Boer en medisch psycholoog José van de Kreeke over de les weerbaarheid en grenzen en de campagne #Zouikwatzeggen? om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken in de geneeskundeopleiding.

“Artsen moeten zich uitspreken over milieukwesties”

19-01-21

“Onze omgeving heeft grote impact op onze gezondheid. Daarom vind ik dat artsen zich moeten uitspreken over milieukwesties.” Laatstejaars geneeskundestudent Philip Elders kwam tot dit besef in Oxford waar hij een master immunologie volgde.

‘Is dat de plek waar het wattenstaafje het neusvocht opneemt?’

18-12-20

Een van de 200 studiekiezers wil graag weten hoe het zit met het testen tijdens de allereerste online proefstudeerdag van de geneeskundeopleiding aan de Faculteit der Geneeskunde VU. Een interactief college, live polls en een Q&A staan op het programma. Het thema: de anatomie van de luchtwegen.

Amsterdam UMC start podcastserie voor het welzijn van studenten

04-12-20

Amsterdam UMC start een podcastserie voor en samen met studenten geneeskunde. Het zijn bijzondere tijden: waar studenten normaliter met honderden tegelijk in de medische faculteit koffie drinken, practica volgen, over het campusterrein lopen en in het ziekenhuis college volgen, zijn zij nu vooral thuis.

Geneeskunde voor derde keer op rij Topopleiding

26-11-20

De Keuzegids Universiteiten 2021 heeft voor de derde keer op rij de bacheloropleiding geneeskunde aangemerkt als topopleiding. Hoofd bachelor geneeskunde Jack van Horssen: “We hebben als opleiding wederom het predicaat ‘topopleiding’ behaald en dat is een prestatie waar we echt trots op mogen zijn.”

Dokter buiten de deur van het ziekenhuis

25-11-20

De zorg vindt steeds vaker plaats in de thuisomgeving. Artsen gaan letterlijk mee het ziekenhuis uit: 46% van alle geneeskundestudenten eindigt in een extramuraal beroep. Terecht, want in het maatschappelijke veld liggen veel kansen en uitdagingen. Preventie wordt steeds belangrijker, de jeugdzorg schreeuwt om artsen en een vak als arts infectieziektenbestrijding is zeer actueel. Hoog tijd voor een bredere blik.

‘Het format is hetzelfde, alleen is alles online’

19-11-20

Dat Covid-19 ook roet in het eten gooide voor de minor Global Health Indonesia, was even slikken. Niet alleen voor de teleurgestelde studenten die niet naar Indonesië konden afreizen, maar ook voor de coördinatoren van de Faculteit der Geneeskunde VU. Want hoe zorg je ervoor dat een minor, die voor een groot deel in het teken staat van het ervaren van cultuurverschillen, nu toch het gewenste doel bereikt? We vroegen het docent Marianne van Elteren: “Het was wat je zegt een uitdaging. Maar mooi om te zien wat techniek allemaal mogelijk maakt.”

Studentenpoli voorgedragen voor Hogeronderwijspremie

09-11-20

De VU heeft het onderwijsteam van de Studentenpoli van Amsterdam UMC, locatie VUmc onder leiding van Jelle Tichelaar en collega’s van de sectie Farmacotherapie voorgedragen voor de Hogeronderwijspremie 2020. De Hogeronderwijspremie is een nieuw initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om docenten meer voor het voetlicht te brengen.

De eerste online VU Bachelordag ooit: een impressie 2 november 2020

03-11-20

Thuis achter je laptop oriënteren op je studiekeuze, ruim 1400 studiekiezers namen vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober een kijkje in de virtuele geneeskunde-room van de eerste online VU Bachelordagen ooit. En een succes werd het, bewijzen de drukbezochte live-chat (1117 berichten) en de gemiddelde tijd (22 minuten) dat studiekiezers bij geneeskunde waren.

Coschap buiten de deur van het ziekenhuis

26-10-20

Een steeds groter deel van de zorg verschuift van het ziekenhuis naar de eerste en anderhalve lijn. Het is belangrijk de coschappen te innoveren om aan te sluiten op die veranderende structuur. Want dan leid je artsen voor de toekomst op. De student moet leren de witte jas af en toe letterlijk uit te trekken en ook buiten de muren van het ziekenhuis worden opgeleid. Tweedejaars masterstudent Tessa Engelberts (23) liep haar coschap psychiatrie buiten de deur van het ziekenhuis; bij GGZ inGeest. Ze beseft nu hoeveel je buiten een klinische setting voor patiënten kunt betekenen.

College in het Vondelpark

22-10-20

Van koorts tot bloedarmoede. Abel Thijs en Jos Kooter, internisten en docenten van Amsterdam UMC, gingen op een herfstige maandagavond met 22 bachelorstudenten in gesprek over interne geneeskunde. ‘Al wandelend elkaar iets onderwijzen, dat was het idee.’