Nieuws & Agenda

Een overzicht van het actuele nieuws van de Faculteit

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Geneeskundestudent voor een dag

28-03-19

Proefstuderen is een goede manier om een studie beter te leren kennen. Gisteren kwamen ruim 200 scholieren uit Amsterdam en omstreken ervoor naar Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Nieuw model voor aanpak onprofessioneel gedrag geneeskundestudenten

18-03-19

Studenten die elkaar onderling intimideren, een seksueel grensoverschrijdende situatie tijdens de coassistentschappen, onbehoorlijk gedrag van een medestudent in een college. Elke docent kent voorbeelden van onprofessioneel gedrag. In de opleiding geneeskunde wordt onprofessioneel gedrag gemonitord, maar de aanpak ervan heeft nog te weinig implicaties. Een nieuw stappenplan helpt docenten onprofessioneel gedrag bij geneeskundestudenten niet alleen op te sporen, maar ook beter bij te sturen. Dit model is ontwikkeld door Marianne Mak-van der Vossen, die op 21 maart promoveert bij Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Teddy Bear Hospital bij Amsterdam UMC

14-03-19

Het is druk in de ontvangsthal van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Een groep van twintig kinderen staat bij de balie, allemaal met een knuffel of pop in hun armen geklemd. Alle knuffels mankeren iets: ‘n beertje heeft een gebroken poot, een aap heeft buikpijn en bij een giraffe moet een kies getrokken worden. Alle zieke en gewonde beren, knuffels en poppen kunnen deze week terecht in het Teddy Bear Hospital VUmc voor een consult of een operatie. Zo'n 800 kinderen van basisscholen uit Amsterdam en omstreken gaan met hun zieke knuffel naar de dokter.

Oriënteren op een minor

14-03-19

Tweedejaars bachelorstudenten konden zich afgelopen dinsdag oriënteren op een minor tijdens de minormarkt in het hoofdgebouw van de VU. Ook de minoren van VUmc School of Medical Sciences waren vertegenwoordigd. Achter de stands stonden docenten en studenten klaar om alle vragen te beantwoorden.

10 maart - 17 maart: Scorion niet te gebruiken

07-03-19

Van zondag 10 maart 2019 t/m zondag 17 maart 2019 vindt groot onderhoud van Scorion plaats. De huidige database wordt gemigreerd naar een nieuwe database. Het is in die periode niet mogelijk om in te loggen, boekjes te bekijken, formulieren te versturen of in te vullen.

Masters Cardiovascular Research en Epidemiologie ‘topopleiding’ in Keuzegids Masters 2019

05-03-19

De masteropleidingen Cardiovascular Research en Epidemiologie van VUmc School of Medical Sciences krijgen in de Keuzegids Masters 2019 het predicaat ‘topopleiding’. Tevens zijn deze opleidingen verkozen tot de beste opleiding binnen hun studiegebied.

Met één been op de werkvloer

19-02-19

In medisch onderwijs heeft de docent een unieke plek, want hij staat met één been op de werkvloer. Soms is dat moeilijk schakelen. Maar altijd is het relevant. Onze docenten bepalen met hun studenten hoe de toekomst van de gezondheidszorg er uit ziet.

Studenten doen onderzoek naar betere behandeling van kanker

11-02-19

Met hun veelbelovende onderzoek gericht op een effectievere behandeling van kanker, wonnen Maddalena Centanni en Jan Willem Bruggeman, twee studenten van zij-instroomprogramma VUmc Zigma, de Nijbakker Morra Prijs. Deze prijs wordt uitgereikt aan studenten die uitmuntend fundamenteel of toegepast kankeronderzoek hebben uitgevoerd tijdens hun onderzoeksstage.

Subsidie voor onderzoek naar selectie voor de geneeskundeopleiding en diversiteit

07-02-19

Onderzoekers van het team onderzoek van onderwijs Rashmi Kusurkar, Gerda Croiset en Anouk Wouters van Amsterdam UMC, locatie VUmc hebben een grote subsidie ontvangen van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO).

Even voorstellen: het 68e MFVU-bestuur

31-01-19

Nieuw jaar, nieuw bestuur! Tijdens de Wissel-ALV op donderdag 17 januari droeg het bestuur van 2018 het stokje over. Aan acht nieuwe geneeskundestudenten de schone taak om de Medische Faculteitsvereniging van de VU een jaar lang aan te sturen.

Drie medische studenten gezocht voor bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek naar longkanker

31-01-19

De afdelingen Longziekten en Radiotherapie van het Amsterdam UMC, locatie VUmc zoeken 3 enthousiaste medische studenten die een bijdrage willen leveren aan onderzoek op het gebied van longkanker. Op dit moment kunnen wij jullie hulp goed gebruiken bij het opzetten van een grote database. Onze arts-onderzoeker zal jou wegwijs maken in de systemen.

Joyce Sombroek wint VU StudentTalentprijs 2018

28-01-19

Arts, ex-topsporter, spreker en trainer Joyce Sombroek nam vorige week de VU StudenTalentprijs 2018 in ontvangst tijdens het VU Nieuwsjaarsgala 2019!

Geneeskundestudenten sluiten minor Global Health Indonesia af

18-12-18

Deze week hebben 11 derdejaars bachelorstudenten hun Engelstalige minor Global Health Indonesia afgesloten in Yokyakarta. Zij gaven presentaties over hun onderzoek in gezondheidscentra in de dorpen rond Yogyakarta.

Inspirerend BKO-traject voor hoogleraren

04-12-18

Amsterdam UMC is gestart met een intensief en speciaal op maat ontworpen programma voor (aanstaande) hoogleraren waarmee zij de Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) kunnen behalen. Begin november had een groep van 12 de primeur.

Jack van Horssen favoriete docent onder eerstejaars bachelorstudenten

03-12-18

In een met gouden ballonnen versierde Medische Faculteit reikte de MFVU vorige week woensdag de Teacher Awards 2018 uit. De award voor ‘beste docent’ ging naar Jack van Horssen (jaar 1), Ad Nagelkerke (jaar 2) en Sonja Zweegman (jaar 3). Nieuw dit jaar: de Überprijs, voor de beste pitch! Babs Zonderhuis, die een vlog over haar leven liet zien, ging er met deze prijs vandoor.