Nieuws & Agenda

Een overzicht van het actuele nieuws van de Faculteit

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Met één been op de werkvloer

19-02-19

In medisch onderwijs heeft de docent een unieke plek, want hij staat met één been op de werkvloer. Soms is dat moeilijk schakelen. Maar altijd is het relevant. Onze docenten bepalen met hun studenten hoe de toekomst van de gezondheidszorg er uit ziet.

Studenten doen onderzoek naar betere behandeling van kanker

11-02-19

Met hun veelbelovende onderzoek gericht op een effectievere behandeling van kanker, wonnen Maddalena Centanni en Jan Willem Bruggeman, twee studenten van zij-instroomprogramma VUmc Zigma, de Nijbakker Morra Prijs. Deze prijs wordt uitgereikt aan studenten die uitmuntend fundamenteel of toegepast kankeronderzoek hebben uitgevoerd tijdens hun onderzoeksstage.

Subsidie voor onderzoek naar selectie voor de geneeskundeopleiding en diversiteit

07-02-19

Onderzoekers van het team onderzoek van onderwijs Rashmi Kusurkar, Gerda Croiset en Anouk Wouters van Amsterdam UMC, locatie VUmc hebben een grote subsidie ontvangen van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO).

Even voorstellen: het 68e MFVU-bestuur

31-01-19

Nieuw jaar, nieuw bestuur! Tijdens de Wissel-ALV op donderdag 17 januari droeg het bestuur van 2018 het stokje over. Aan acht nieuwe geneeskundestudenten de schone taak om de Medische Faculteitsvereniging van de VU een jaar lang aan te sturen.

Drie medische studenten gezocht voor bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek naar longkanker

31-01-19

De afdelingen Longziekten en Radiotherapie van het Amsterdam UMC, locatie VUmc zoeken 3 enthousiaste medische studenten die een bijdrage willen leveren aan onderzoek op het gebied van longkanker. Op dit moment kunnen wij jullie hulp goed gebruiken bij het opzetten van een grote database. Onze arts-onderzoeker zal jou wegwijs maken in de systemen.

Joyce Sombroek wint VU StudentTalentprijs 2018

28-01-19

Arts, ex-topsporter, spreker en trainer Joyce Sombroek nam vorige week de VU StudenTalentprijs 2018 in ontvangst tijdens het VU Nieuwsjaarsgala 2019!

Geneeskundestudenten sluiten minor Global Health Indonesia af

18-12-18

Deze week hebben 11 derdejaars bachelorstudenten hun Engelstalige minor Global Health Indonesia afgesloten in Yokyakarta. Zij gaven presentaties over hun onderzoek in gezondheidscentra in de dorpen rond Yogyakarta.

Inspirerend BKO-traject voor hoogleraren

04-12-18

Amsterdam UMC is gestart met een intensief en speciaal op maat ontworpen programma voor (aanstaande) hoogleraren waarmee zij de Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) kunnen behalen. Begin november had een groep van 12 de primeur.

Jack van Horssen favoriete docent onder eerstejaars bachelorstudenten

03-12-18

In een met gouden ballonnen versierde Medische Faculteit reikte de MFVU vorige week woensdag de Teacher Awards 2018 uit. De award voor ‘beste docent’ ging naar Jack van Horssen (jaar 1), Ad Nagelkerke (jaar 2) en Sonja Zweegman (jaar 3). Nieuw dit jaar: de Überprijs, voor de beste pitch! Babs Zonderhuis, die een vlog over haar leven liet zien, ging er met deze prijs vandoor.

Geneeskundestudenten winnen aanmoedigingsprijs en onderzoeksprijs

29-11-18

Afgelopen maandag ontvingen geneeskundestudenten Annewies Schrijer en Margot Roeten in het Hodshon Huis in Haarlem een prijs uit handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) voor hun bijdrage aan de maatschappij en wetenschap.

VU een van de beste klassieke universiteiten van het land

20-11-18

In de Keuzegids Universiteiten 2019 krijgen zeven VU-bacheloropleidingen het kwaliteitszegel ‘Topopleiding’, twee meer dan vorig jaar. De VU stijgt hiermee naar de derde plek in de ranglijst van de zes klassieke universiteiten.

Kom uit je comfortzone

13-11-18

Vraag vier professionals, opgeleid of verbonden aan de zorg, wat ze verstaan onder professionele ontwikkeling, en je krijgt vier verschillende antwoorden. “Het is het lef om uit je comfortzone te komen om jezelf te verbeteren”, zegt Elke Geraerts, neuropsycholoog en eigenaar van Better Minds at Work.

Werkbezoek Zuid-Afrika

06-11-18

Vorige week brachten Mariëtte Diderich, hoofd international office VUmc-SMS, en Christa Boer, directeur VUmc-SMS, een werkbezoek aan Zuid-Afrika. Zij bezochten daar de geneeskundestudenten die coschappen lopen of een wetenschappelijke volgen in Kaapstad en Pretoria en spraken met de universiteiten van beide steden.

Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samen

06-11-18

Samenwerken in de zorg staat in de spotlights. Geen enkele zorgverlener kan een patiënt in zijn eentje hulp bieden en slecht afgestemde zorg brengt de patiënt in gevaar. “Maar samenwerken moet je leren. Dat gaat beter als je al begint met samenwerken tijdens de studie”, aldus Cora Visser van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Zij promoveert op 8 november op haar onderzoek naar interprofessioneel opleiden in de zorg.

Bachelordag nieuwe stijl!

06-11-18

Als je afgelopen weekend het ziekenhuis binnenliep, kon je er niet omheen: gloednieuwe banieren, trosjes ballonnen en studentvoorlichters in groene shirts. Ze brachten je allemaal naar de Amstelzaal voor de najaarseditie van de Bachelordag!