Hond ruikt ziekenhuisbacterie

Dat honden een goede neus hebben is bekend. Dat dat sterk ontwikkeld reukvermogen ook gebruikt kan worden om een ziekenhuisbacterie op te sporen, is nieuw. Het VUmc heeft met de 2-jarige hond Cliff aangetoond dat honden kunnen ruiken of patiënten besmet zijn met een ziekenhuisbacterie.

14-12-2012 | 13:06

De ziekenhuisbacterie clostridium difficile kan bij verzwakte mensen ernstige diarree veroorzaken. De beagle Cliff blijkt na training in staat om deze bacterie op te sporen. Het idee kwam van Y. Smulders, hoogleraar interne geneeskunde. Zijn wereldprimeur haalde ook het British Medical Journal. 

Cliff kon na een training van twee maanden binnen tien minuten een hele ziekenhuisafdeling controleren op de aanwezigheid van de bacterie. Normaal gesproken is daar tijdrovend laboratoriumonderzoek voor nodig.

De jonge hond geeft door dat patiënten besmet zijn door naast hun bed te gaan zitten. Tijdens de tests wist hij 25 van de 30 besmette patiënten aan te wijzen (83 procent). Toen de beagle monsters van de ontlasting moest ruiken, had hij het zelfs in 100 procent van de gevallen goed, blijkt uit de onderzoeksresultaten.

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, wijzen de onderzoekers erop dat het slechts een beperkt onderzoek was. Ook blijft veel onduidelijk. Zo valt nog niet te zeggen wat de hond precies ruikt en hoe in de dagelijkse praktijk honden ingeschakeld kunnen worden.