Nieuwe studenten maken kennis met multicultureel Amsterdam

Maandag 18 augustus is de introductieweek gestart. De Medische Faculteitsvereniging (MFVU) heeft samen met de Vrije Universiteit (VU) weer een spetterende introductieweek voor alle aankomende eerstejaars geneeskundestudenten georganiseerd. Tijdens die week maken ze kennis met elkaar, de opleiding en de stad Amsterdam. Dit jaar is er naast het standaardprogramma een alternatief programma dat ik het teken staat van 'diversiteit'.

20-08-2014 | 11:07

Introductieweek 2014
Foto: Bart Majoor

Tijdens het alternatieve programma kregen de studenten een rondleiding van een Chinese arts-acupuncturist door het Amsterdamse China Town. Chi - de arts-acupuncturist op de foto - deed oefeningen met de studenten in het Chinee community center. Student Yasmina: “Deze oefeningen werken wel! Eerst was ik stijf en moe…” ”En nu alleen nog maar moe.”, vult mentor Robin lachend aan. Verder bracht de rondleiding de studenten langs de Tempel, een toko en een Chinees medisch centrum.

Coucoussalade met rijst
In het trappenhuis van een statig pand aan de Nassaukade hangt de kruidige geur van Marokkaans eten. In de keuken van het studentenhuis op de vierde verdieping is het dringen. Een groepje eerstejaars geneeskundestudenten is druk in de weer met ingewikkelde Midden-Oosterse recepten. De introductieweek heeft een imago van veel zuipen en veel feesten. Maar is dat terecht? “Tuurlijk. Elke avond is er feest en er wordt ook echt wel genoeg gedronken.”, zegt mentor Maarten. Maarten is een ouderejaarsstudent die samen met collega Robin deze week een groepje 'kinderen' onder zijn hoede heeft. “Maar er is echt wel meer dan drinken alleen. Bovendien is alles vrijwillig, dus niemand hoeft ergens aan mee te doen. De groep van Maarten heeft zich daar, samen met een andere groep, voor opgegeven. Dat betekent dat ze een programma volgen dat diversiteit als thema heeft. “Het grootste deel van de week doen we alles mee met de rest, maar vanavond en morgenochtend, doen wij iets anders.”

Studenten doen booschappen
Foto: Bart Majoor
Supermarkt verboden
Zoals nu. De groep kreeg drie uur geleden een envelop in handen. In de envelop de opdracht die kunstenares Lina Issa, door VUmc School of Medical Sciences aangetrokken voor dit project, had bedacht. “Een paar recepten, een paar vragen en de opdracht om zo snel mogelijk met de ingrediënten op het adres van Robin te zijn. En... inkopen doen bij de supermarkt was verboden.”, vertelt een studente. Dat betekent, op de fiets door een onbekende stad op zoek naar lokale winkeltjes voor ingrediënten.

De kip komt van de Turkse slager om de hoek. “Dat is een mooi mannetje.”, zegt Robin. “Ik kom er elke dag. Op een dag kwam ik bij hem en vertelde hij dat hij het moeilijk had en waarschijnlijk dicht zou moeten. “Dan kom ik vanaf nu elke dag hier kopen”, zei ik. Toen bleef hij open.” Vandaag deed de slager zelfs hele goede zaken, want er is genoeg kip met Rasj el Hanout en olijven voor zeker 30 man. En er is meer dan kip alleen. Op tafel staat verse humus, pitabrood en een couscoussalade. “Het is een rijstsalade geworden, want de winkel waar we kochten had geen couscous”, vertelt studente Babette. “Maar dit is ook heel lekker hoor.”

Spinnen eten en koffie met azijn
Tijdens het eten slaat de regen tegen de ramen en beantwoorden de studenten vragen die kunstenares Lina heeft meegegeven. Wat is het vieste dat je ooit gegeten hebt? Welke smaak doet je aan thuis denken? Wat kook je om indruk te maken op een date? Eet je in het weekend iets speciaals? De verhalen vliegen over tafel. Van per ongeluk koffie met azijn drinken (“Ons mam was vergeten te vertellen dat ze het koffieapparaat net schoon had gemaakt. Ik ben een week bang voor dat ding geweest.”) tot spinnen eten in de tropen (“De eerste hap gaat nog wel, maar als je het pootje eraf breekt, krijg je allemaal slijm, heel goor.”) “Gast, die kip is echt moeilijk lekker, yo!” Student David heeft wel vaker exotische dingen gekookt en gegeten, maar hij is toch behoorlijk onder de indruk van de maaltijd. “Heeft iedereen gehad? Ook de mensen in de keuken? Mag ik dan nog een kipje? Echt lekker man.”

Haast
En terwijl iedereen het toetje (crème fraîche met sinaasappel, suiker en vanille) eet, slaat opeens de paniek toe. “Oeps, we moeten bijna bij de boot zijn. We gaan zo varen met de andere groepen. Iedereen even opruimen nu.” Binnen tien minuten zijn de kamer en keuken opgeruimd en zit iedereen op de fiets. Op naar de boten en daarna een feest. En niet te laat maken, want morgen is er een rondleiding door China Town.