Chris Gips Studentenprijs 2017 naar VUmc-student Emma van der Toom

Emma van der Toom heeft de Professor Chris Gips Studentenprijs gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan de wetenschappelijk meest getalenteerde student geneeskunde van Nederland.

18-04-2017 | 15:53

Emma deed haar verlengde wetenschappelijke stage in de heelkunde in het 'The James Buchanan Brady Urological Institute' aan de John Hopkins School of Medicine in Baltimore (VS). Ze heeft circulerende tumorcellen bestudeerd in patiënten met een hoog risico op prostaat kanker. Ze werkte tijdens haar stage aan de ontwikkeling van verschillende assays om de circulerende tumorcellen te detecteren en aan een methode om deze cellen efficiënter te isoleren. Al dit werk heeft geleid tot maar liefst zeven publicaties. In augustus 2016 is Emma afgestudeerd als basisarts bij VUmc. Daarna is ze teruggegaan naar Baltimore om haar onderzoek daar voort te zetten als PhD-student. De toekenning van de Professor Chris Gips Prijs is een prachtige beloning voor haar wetenschappelijke werk als VUmc student en betekent een extra stimulans voor haar wetenschappelijke carrière in de geneeskunde. Emma krijgt de prijs op 8 juni aanstaande uitgereikt in het UMC Groningen, tijdens het internationale studentencongres ISCOMS.

De Stichting Professor Chris Gips Fonds roept jaarlijks alle medische faculteiten in Nederland op om een student te nomineren voor hun prijs, die bestaat uit veel eer en een geldbedrag van €1.000. Het gaat daarbij om masterstudenten geneeskunde die hun wetenschappelijke stage in het buitenland met succes hebben afgerond. Een inhoudsdeskundige jury beoordeelt de geanonimiseerde samenvattingen. Alle genomineerden ontvangen een diploma en gaan deel uitmaken van het Landelijk Netwerk van Genomineerden.