De reis naar een veiliger bestaan

Op maandag 13 maart organiseerden studenteninitiatief D.O.C.S. en de afdeling metamedica van VUmc de tweede editie van het ReVUgees symposium: ReVUgees 2.0: Road to Care. De aanwezigen werden deze avond meegenomen op een reis. Een reis naar een veiligere plaats.

16-03-2017 | 11:46

De avond werd geopend door Petra Verdonk, universitair docent van de afdeling metamedica VUmc. Na haar was het woord aan de eerste spreker van avond: Mohamad Baghdadi, student geneeskunde bij VUmc, lid van UOSSM (een internationale organisatie die medische hulp biedt aan slachtoffers in Syrië) maar ook zelf ooit gevlucht. Mohamed vertelde over zijn reis naar een veiliger bestaan. Over de impact van het achterlaten van huis en haard op psychisch gebied, over het op de vlucht moeten slaan omdat je leven in gevaar is. Over de verschrikkelijke bombardementen waarbij vele huizen van gezinnen en gebouwen werden vernietigd en veel onschuldige mensen, waaronder zijn beste vriend, het leven hebben gelaten.

De tweede spreker van de avond was Fleur van Hensbergen, psycholoog en psychotrauma deskundige. Zij vertelde over haar ervaring met vluchtelingen en asielzoekers die leiden aan psychische problemen. Maar ook over de behandelmogelijkheden en daarbij komende moeilijkheden als het gaat om het behandelen van dergelijke patiënten.

De laatste spreker van de avond was Gerrianne Smits, verpleegkundige/antropoloog en lid van Dokters van de Wereld, een organisatie die zich inzet voor (de zorg van) vluchtelingen. De avond werd afgesloten met een debat over vluchtelingen en de asielzoeker problematiek. Aan de hand van stellingen werd er gediscussieerd.

D.O.C.S. kijkt terug op een succesvolle en ontroerende avond, waarbij ervaringen en (persoonlijke) verhalen met elkaar werden gedeeld.

DOCS_symposium
Geneeskundestudent Mohamad Baghdadi vertelt over de psychische impact van vluchten