Coassistenten geëvacueerd van Sint-Maarten

Dat een coschap lopen in het buitenland een ervaring is om nooit te vergeten hebben Masterstudenten Floor de Gee, Melany Nijenhuis, Fia Cialdella en Freek Teunissen aan den lijve ondervonden. Het viertal liep coschappen op Sint-Maarten ten tijde van orkaan Irma.

14-09-2017 | 17:15

Woensdag 6 september raasde Irma over Sint Maarten en liet een spoor van vernielingen na. Het St. Maarten Medical Center (SMMC), waar de studenten hun coschappen liepen, is gelukkig redelijk gespaard gebleven. "Er was wat lekkage aan daken, en de stroom deed het na een uur of vijf ook weer dankzij de noodaggregaat van het SMMC", vertelt Freek. Freek was bezig met de afronding van zijn coschap kindergeneeskunde. 

Na de orkaan druppelden de eerste slachtoffers binnen in het ziekenhuis. Fia, bezig met haar coschap heelkunde: "Ik trok mijn doktersjas aan en ben gaan helpen. Het aantal gewonden viel eigenlijk mee, maar dat komt misschien ook omdat het ziekenhuis slecht bereikbaar was door de orkaan. De meeste slachtoffers hadden oppervlakkige snijwonden. Voor de echte zwaargewonden was het ziekenhuis waarschijnlijk niet meer haalbaar." De studenten spreken met veel respect en bewondering over de medewerkers van het SMMC. Floor: "Iedereen bleef in het ziekenhuis. Artsen, verpleegkundigen, maar ook schoonmakers en medewerkers van de keuken bleven gewoon doorwerken." 

Het was voor het viertal niet meer veilig om in hun eigen appartement te verblijven dus bleven ze 24/7 in het ziekenhuis. Dat bleek achteraf een verstandige keuze want het appartement van Floor en Melany is volledig verwoest. Dankzij een satelliettelefoon wist het viertal al vrij snel na de orkaan contact te leggen met het thuisfront. In het ziekenhuis bleek de wifi het ook nog op bepaalde plekken te doen waardoor er ook contact gelegd kon worden met Bureau Internationale Samenwerking van VUmc. 

Zowel vanuit VUmc als vanuit de studenten werd al snel duidelijk: we moeten hier weg. Fia: "Dat voelde wel heel dubbel. Wil ik hier wel weg? In Nederland kan ik niks betekenen en de mensen op Sint Maarten hebben onze hulp hard nodig. Maar ik wist dat het voor mijn eigen veiligheid beter was om te gaan." Samen met SMMC werd contact gezocht met instanties om de studenten op een vlucht te krijgen. Een patiëntenvlucht naar Bonaire bleek drie plekken over te hebben. Floor, Melany en Fia vertrokken. Freek bleef achter en is iets later met een militaire vlucht alsnog van het eiland gehaald. 

De studenten zijn afgelopen maandag weer veilig teruggekomen in Nederland. Ze zijn nog erg moe en onder de indruk van de gebeurtenissen daar maar slapen goed en krijgen nazorg aangeboden van VUmc. Binnenkort hervatten ze hun coschappen bij VUmc.