Dekkerbeurs voor masterstudenten Cardiovascular Research

Masterstudenten Annemijn Gregory en Jessie van Wezenbeek van de Cardiovasular Research Master hebben van de Hartstichting een Dekkerbeurs ontvangen voor hun onderzoekstages in de Verenigde Staten. Beide dames gaan per januari 2018 een half jaar naar de VS om onderzoek te doen naar hartfalen. Annemijn bij Harvard Medical School in Boston, en Jessie bij VCU Pauley Heart Center in Richmond.

05-09-2017 | 13:14

Hartinfarcten zijn wereldwijd een van de meest voorkomende doodsoorzaken. Bij een hartinfarct worden één of meerdere aders, die het hart van zuurstof en voedingsstoffen voorzien, volledig afgesloten door bijvoorbeeld een bloedpropje of door vettige stoffen. Als gevolg van het zuurstoftekort sterft een deel van de hartspier af, ontstaat er veel schade en wordt er een litteken gevormd. In veel gevallen leidt dit tot hartfalen. De pompfunctie van het hart verminderd. Veel patiënten ervaren vermoeidheid en kortademigheid, krijgen opgezette benen en enkels, plassen veel en slapen onrustig. Kortom, de kwaliteit van leven gaat aanzienlijk achteruit.

Om dit te voorkomen gaan Annemijn en Jessie in de Verenigde Staten onderzoeken hoe de ontstane schade bij een hartinfarct kan worden verminderd. Uit eerdere studies blijkt dat de schade bij een hartinfarct ontstaat door een disbalans tussen het cardiovasculair- en immunologisch systeem. Annemijn en Jessie gaan kijken hoe deze onbalans verholpen kan worden en het ontstaan van schade verminderd kan worden, of zelfs voorkomen.