Seksuele voorlichting voor scholieren

Joan Groeneveld is bestuurslid van IFMSA-VUmc, een (internationale) studentenorganisatie die zich inzet voor ‘global health’.

19-09-2017 | 16:27

Ze vertelt over het succesvolle project Het Voorspel: “Medische studenten geven lessen seksuele voorlichting in tweede en derde klassen van het voortgezet onderwijs. Ze staan dicht bij de leeftijdsgroep waar het om gaat, het zijn ‘peers’. Dat zorgt voor een ontspannen sfeer, kinderen durven meer te vragen.” De lessen zijn volgens een vast stramien opgebouwd. Er is een spel om het ijs te breken, een onderdeel over SOA’s, een anticonceptiekoffer en een box om anoniem vragen in te stoppen. Joan: “Er was een jongen die vroeg: hoe kan ik het beste uit de kast komen? Het was mooi dat hij dat aandurfde, aangemoedigd door onze lessen.” Het afgelopen jaar gaven studenten zo’n 30 lessen. De reacties van de scholen zijn heel positief. Joan: “De studenten leren hoe het is om voor de klas te staan. En ze oefenen hoe ze open kunnen praten over lastige onderwerpen.”