Blog: voor je minor naar Indonesië!

Onze studenten vliegen de hele wereld over voor hun studie geneeskunde. Zo kun je in jaar 1 al op zorgstage naar bijvoorbeeld Aruba of Bonaire, en heb je in jaar 3 de mogelijkheid om een minor in het buitenland te volgen. Geneeskundestudent Nina ter Mors zit momenteel in Indonesië, voor de minor Global Health, Indonesia en schreef daar een blog over:

14-12-2017 | 10:52

Na een warm welkom door de studentes op de luchthaven was ik, samen met elf andere VU-studenten, na een ruim achttien uur durende vliegreis eindelijk in Yogjakarta aangekomen. Het avontuur kon beginnen! De volgende morgen om 7.00 uur begon dan ook gelijk met welkom-praatjes en kennismaking met de andere studenten. Deze studenten komen niet alleen uit Indonesië en Nederland maar ook uit Duitsland, Thailand en Maleisië. Hierna hadden we een week vol met colleges over SOA’s en Tropical Neglected Diseases, wat er toch wel anders aan toegaat dan in Nederland. Alle sprekers worden met al hun titels, prestaties en onderzoeken die zij gedaan hebben, officieel geïntroduceerd. Ook het stellen van vragen gaat net even iets anders: eerst worden er een aantal studenten uitgekozen die hun vraag één voor één mogen stellen, nadat ze zichzelf hebben voorgesteld en de spreker hebben bedankt. Pas nadat alle vragen gesteld zijn, wordt er door de spreker een antwoord gegeven op de vragen. Naast de colleges hadden we ook tijd om gezamenlijk gezellig uit eten te gaan en alvast wat te winkelen en rond te kijken.

Na deze week vol met colleges begon het avontuur pas echt voor mij. Ik ging met mijn groepje met alleen studenten van een andere nationaliteit naar een klein afgelegen dorpje om daar vier weken mee te lopen in de Puskesmas. Dit is een klein lokaal gezondheidscentrum. Hier heb ik mee mogen kijken met de tandarts, het vaccinatieteam, de huisarts en de verloskundige. Ook ben ik mee geweest met de artsen naar de lokale bevolking. Deze mensen wonen te ver weg van de Puskesmas. In het huis waar ik sliep hadden ze, zoals alle huizen in deze kleine dorpjes, geen douche. Ze hadden een bak koud water staan waar je water uit kon scheppen om dit vervolgens over jezelf heen te gooien (mandiën). Dit koude water was eigenlijk best lekker na een warme dag en nacht op het Indonesische platteland. Omdat de werkdagen hier altijd vroeg beginnen (7.00 uur), ben je ook vroeg klaar in de Puskesmas. In de middag gingen we vaak ergens naartoe om dingen te doen en te bekijken. Zo ben ik op plekken geweest waar zelden buitenlanders komen.

Verder heb ik hier aan mijn eigen opgezette onderzoek gewerkt, door moeders te interviewen over vaccinatie. Ook hadden we nog een groepsopdracht met als gekozen onderwerp Tuberculose, waardoor we ook naar een basisschool zijn geweest om hierover uitleg te geven. Na twee van de vier weken Puskesmas, gingen we een paar dagen terug naar Yogjakarta, in ons hotel, om de poster te presenteren van onze groepsopdracht. Terugkomen op een kamer met een douche, airco en een extreem zacht bed was eigenlijk toch best wel lekker. Na dit weekend gingen alleen wij, de Nederlandse studenten, samen terug naar de dorpjes. Hier hebben we nog twee weken aan ons onderzoek gewerkt en meegekeken in de Puskesmas. Nu lopen we twee weken mee in het universitaire ziekenhuis van UGM, op vier verschillende afdelingen. Deze vier afdelingen zijn: interne geneeskunde, gynaecologie, kindergeneeskunde en dermatologie. Hier zien we patiënten met aandoeningen die in Nederland nog zelden, of niet in zo’n ver gevorderd stadium, voorkomen.

Nina ter Mors, bachelor 3