VUmc-alumnus Shakiba Babri wint Kees Bleichrodt Award UAF

De pas bij VUmc afgestudeerde arts Shakiba Babri, afkomstig uit Iran, heeft afgelopen weekend de Kees Bleichrodt Award van het UAF gewonnen. De prijs werd uitgereikt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De jury was lovend over haar studieprestaties, haar doorzettingsvermogen en haar toewijding aan anderen. Ook onderstreepte de jury dat een vrouw die vlucht uit een land waar geen vrijheid bestaat, het dikwijls veel moeilijker heeft dan een man.

09-10-2017 | 13:12

‘Ik ben heel trots dat ik hier mag staan’, aldus winnares Shakiba tijdens haar dankwoord. ‘Ik wil mijn moeder bedanken voor alle liefde die ze mij heeft gegeven. Zij is een sterke vrouw en dankzij haar ben ik geworden wie ik ben. Ik wil het UAF bedanken voor alle steun en het wegwijs maken in de afgelopen jaren. Jullie zijn fantastisch.’ 

Na een schakeljaar aan de VASVU, rondde Shakiba dit jaar nominaal haar studie geneeskunde af bij VUmc. Ze slaagde met hoge cijfers. Tijdens haar studie volgde ze extra vakken en was ze onderzoeksassistent. Ze combineerde haar studie met de zorg voor haar moeder en dat leidde ertoe dat zij iedere dag vier uur moest reizen. Momenteel zet Shakiba vrijwillig haar onderzoek in dermatologie voort. 

Shakiba vluchtte in 2009 met haar moeder uit Iran naar Nederland. Haar ouders waren politiek actief en dat had grote gevolgen: haar vader werd geëxecuteerd toen zij één jaar was, haar moeder belandde in de gevangenis. Shakiba groeide de eerste veertien jaar van haar leven op bij haar tante. 

De Kees Bleichrodt Award staat symbool voor het talent en het doorzettingsvermogen van vluchtelingen. De prijs bestaat uit een beeldje van een gevluchte kunstenaar en een boekenbon ter waarde van € 250,- aangeboden door YouBeDo.

Beeld: Suzanne Blanchard / UAF