Honoursstudenten sluiten Honours Programme af met symposium

Gisteren sloten 27 derdejaars geneeskundestudenten hun Honours Programme op feestelijke wijze af tijdens het Eindsymposium HP16. De afgelopen twee jaar gingen zij aan de slag als onderzoeker, volgden masterclasses en oefenden met debatteren en opiniestukken schrijven.

13-06-2018 | 10:12

Ruim voor enen stroomt de Aurora, een zaal in het hoofdgebouw van de VU, vol met studenten, docenten en andere geïnteresseerden. Nadat iedereen een plaatsje heeft gevonden, opent Wiesje van der Flier, hoofd onderzoek Alzheimercentrum en HP-coördinator, deze door de honoursstudenten zelf georganiseerde middag. 

Robotzeehond
Na de opening neemt Noelle van Limpt, een van de honoursstudenten, plaats achter het spreekkatheder: “Deze groep Honours studenten, gestart in 2016, kon voor het eerst uit twee richtingen kiezen: de maatschappelijk bestuurlijke track en de research track.” Onderwerpen die voorbij kwamen staan dicht bij de student, vertelt Noelle. “We hadden bijvoorbeeld een debat over de coschapvergoeding, een actueel thema dat ons allemaal aangaat.” Over naar het thema van het eerste deel van het symposium: robots. Noelle vraagt de zaal: “Wie kent een voorbeeld van robot in de zorg?” Het blijft even stil. Dan steekt Wiesje van der Flier haar hand op: “In Japan hebben ze een robotzeehond ontwikkeld voor dementerende mensen.” 

hp16-symposium-2018-01        hp16-symposium-2018-03

Siri laat van zich horen
Tijd voor het eerste debat. Zes studenten debatteren met elkaar over de stelling ‘Zorgrobots zijn de oplossing voor thuiswonende demente ouderen’. Een vurig pleidooi volgt. “Hoe fijn is voor een dementerende oudere dat een zorgrobot zo nu en dan de tijd noemt, een liedje afspeelt of een krantenartikel voorleest” vertellen de voorstanders. De tegenstanders benadrukken het menselijke aspect in de discussie: “Is de oplossing voor eenzame thuiswonende demente ouderen nu echt een object? Nemen de robots niet onze maatschappelijke verantwoordelijkheid over?”.  Net op het moment dat een van de tegenstanders daaraan toevoegt dat zij zich zorgen maakt over wat een zorgrobot (ongemerkt) aan gegevens kan verzamelen, valt ze stil. “Oh nee, siri gaat aan!” roept ze “Zie je, zo eng is het dus.” Toeval of niet, het pleidooi van de tegenstanders heeft gewerkt. Aan de zaal de vraag wie voor of tegen de stelling is. Waar voor het debat nog zestien groene briefjes de lucht in gingen, zijn dat er nu nog maar twaalf. 

Podiumpresentaties en tweede debat
Na het eerste debat is het tijd voor de podiumpresentaties. Vier studenten van de research track laten zien waar zij het afgelopen half onderzoek naar hebben gedaan; borstkanker, verschillende bariatrische ingrepen en buikaneursmata. Bijna allen zijn nu in afwachting van publicatie. Na de pauze gaat het tweede debat van start met als stelling ‘Er moet eerst voedingsadvies gegeven worden voordat er medicatie voorgeschreven mag worden’. Dit was een wat vrijer debat waarbij ook het publiek mee mocht doen. Ook nu waren de meningen weer verdeeld en werden er felle argumenten in de strijd gegooid. Conclusie: er moet zeker meer aandacht aan voedingsadvies worden gegeven, maar mensen kunnen momenteel nog niet zonder medicatie. 

hp16-symposium-2018-02 

Postermarkt 
Na het debat presenteren de studenten die de research track gevolgd hebben hun onderzoek. In het tweede deel van de middag wordt er nog een debat gevoerd en is er een postermarkt. Dan is het tijd voor een welverdiende borrel!