Myron Best genomineerd voor Lindau Nobelprijs Ontmoetingsdagen

Myron Best, geneeskundestudent die zijn master met een PhD-traject combineert, is door de KNAW geselecteerd om de Lindau Nobelprijs Ontmoetingsdagen bij te wonen.

03-04-2018 | 15:39

Doel van deze dagen? Het overdragen van kennis tussen generaties wetenschappers, het versterken van internationale netwerken en het inspireren van zowel jonge wetenschappers als Nobelprijswinnaars. “Dit is een mooie kans als je onderzoek doet. Ik kan straks aan Nobelprijswinnaars vragen hoe zij hun onderzoek hebben aangepakt”, vertelt Best.

In 2010 gestart met zijn geneeskundestudie bij VUmc, en inmiddels aanbeland op het einde van zijn masterfase, niet alleen als arts in spe maar ook als veelbelovend onderzoeker. Tussen de coschappen door doet Best als MD-PhD-student namelijk ook nog onderzoek in de Neuro-oncology Research Group VUmc van Tom Würdinger (Afdeling Neurochirurgie, Hersentumorcentrum en Cancer Center Amsterdam). Best heeft al vele publicaties op zijn naam staan. In 2015 haalden zijn onderzoeksresultaten, over een techniek die het mogelijk maakt met behulp van een druppel bloed kanker vast te stellen, nog het NOS-journaal.

Van geneeskundestudent naar onderzoeker
Al vanaf het begin van zijn geneeskundestudie was Best geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek. Tijdens zijn bachelor werd hij geselecteerd voor het Honours Programme. Dit programma loopt gedurende het tweede en derde jaar van de bachelor en bestaat uit het volgen van extra vakken bij andere faculteiten en een verdieping in de wetenschap. Na een succesvolle wetenschappelijke stage werd Best al snel deelnemer van het MD-PhD-programma.

Geselecteerd voor Lindau Ontmoetingsdagen
Komende zomer (van 24 juni tot 29 juni 2018) gaat Best, als een van de vier geselecteerde toptalenten uit Nederland, met ruim zeshonderd andere jonge wetenschappers uit meer dan tachtig landen en drieënveertig Nobelprijswinnaars naar Lindau voor kennisuitwisseling en inspiratie. Deze editie staan de vakgebieden fysiologie en geneeskunde centraal. Of hij weet wat hem daar te wachten staat tijdens de Lindau Ontmoetingsdagen? Best: “Ik ga daar een week lang verschillende activiteiten doen zoals workshops, plenaire discussies en lectures volgen. En hoop daar veel ervaringen te kunnen uitwisselen met andere wetenschappers. Ik heb er heel veel zin in!”

“Laat je enthousiasme en gedrevenheid zien”
Kennismaking met wetenschappelijk onderzoek vormt een belangrijk deel van de geneeskunde opleiding. Het daadwerkelijk uitvoeren van onderzoek tijdens de onderzoeksminor in de Bachelorfase en de wetenschappelijke stage tijdens de Masterfase stelt studenten in staat zelfstandig onder begeleiding onderzoek uit te voeren. Voor gemotiveerde en geselecteerde studenten is het mogelijk deel te nemen aan het MD-PhD-programma, waarin studenten zowel hun coschappen als een promotietraject kunnen voltooien. “Onderzoek doen kan soms als monnikenwerk zijn; je besteedt uren en uren achter elkaar aan het uitzoeken van een heel klein puzzelstukje. Dit vraagt vooral je volle inzet en aandacht. Daarentegen is het juist ook heel belangrijk om de grote lijnen van je onderzoek te blijven overzien, en te realiseren wat voor een impact je werk kan hebben. Ga vooral onderzoek doen als je er intrinsiek interesse voor hebt, en laat je enthousiasme en gedrevenheid blijken aan de collega-onderzoekers om je heen.”, aldus Best.