Ben jij de student die het verschil maakt?

“Het is gebruikelijk om aan het eind van een patiëntcollege een applaus te geven, maar ik wil met deze traditie breken. Het zou mooi zijn om voor deze patiënt, die zich ten behoeve van het onderwijs wil blootstellen aan jullie, nu al een applaus te geven”, aldus Abel Thijs, internist bij VUmc. Er volgt een luid applaus en er verschijnt een glimlach op het gezicht van de patiënt.

13-02-2018 | 9:13

Zo begint een van de patiëntcolleges op zaterdag 10 februari tijdens de Bachelordag. Een paar honderd scholieren luisteren bij een van de drie informatieronden in de Amstelzaal - de zaal waar de geneeskundestudenten van VUmc zelf ook (patiënt)colleges volgen - naar verschillende sprekers. In de foyer, naast de Amstelzaal, staan studentvoorlichters vervolgens klaar op de informatiemarkt om alle vragen over onder andere selectie, colleges en studeren in het buitenland te beantwoorden. Ook het ‘doen’ komt daar aan bod: er kan geprikt en gehecht worden en er kunnen organen in een simulatiepop worden geplaatst (lukt alleen bij de juiste volgorde).

Wie zoeken we?
Is de geneeskundestudie wat voor jou? Anouk Wouters, post-doc onderzoeker en medewerker Selectie bij VUmc geeft aan naar wie VUmc op zoek is: “We zijn op zoek naar ambitieuze studenten met doorzettingsvermogen. Studenten die het verschil maken en die buiten hun school of studie actief zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van vrijwilligerswerk, bestuurservaring of studenten die uitblinken in techniek, sport of cultuur. We stellen hoge eisen, maar je maakt zeker een kans om te worden toegelaten. Het is een spannend en leuk proces, zowel voor jou maar zeker ook voor ons!” Verder komt een nieuwsgierige houding goed van pas. Lilian Bot, coassistent bij heelkunde, legt uit: “Iedereen wil van jou een goede dokter maken, maar je moet je wel assertief en leergierig opstellen, veel vragen stellen en oefenen. Tijdens je studie is de tijd om te oefenen. Dan kun je nog om feedback vragen.”

Een hartelijke fascinatie voor mensen
Wat is nu het belangrijkste? Met die vraag sloot Thijs, zijn patiëntcollege af. Thijs: “Je moet een hartelijke fascinatie voor mensen hebben”, aldus Abel Thijs, internist in VUmc, “dat is het allerbelangrijkste”.

Toekomst van de geneeskundeopleiding

Een vraag die tijdens de drie informatierondes meerdere keren voorbij kwam ging over de aanstaande bestuurlijke fusie tussen AMC en VUmc: “Wat is de impact van de bestuurlijke fusie van AMC-VUmc op de geneeskundestudie? Worden beide studies straks één?” Anton Horrevoets, programmaleider bacheloropleiding geneeskunde: “Nee, we blijven twee aparte studies. Het curriculum is juist opgeschoven zodat we ons beter kunnen onderscheiden. Wij richten ons meer op wetenschap en internationalisering en het AMC schuift bijvoorbeeld meer op richting klinisch werk.”

Meer informatie

Voor vragen over toelaatbaarheid verwijzen we je naar de studentenbalie van de VU. Komende zomer vind je op onze website informatie over de selectieprocedure 2018-2019 van VUmc. Ben jij de student die het verschil maakt?