“De minor is voor geneeskundestudenten die écht iets willen betekenen”

Donderdagmiddag 7 december 2017. De regen tikt tegen de ramen van VUmc. Drie vijfdejaars geneeskundestudenten wisselen ervaringen uit. David Kulisiak en Ján Oros van de Charles University Prague en Moritz Platzer van Medical University of Graz. Alledrie volgen ze de International minor VUmc Medical Sciences. Deze minor bestaat sinds 2016 en is bedoeld voor studenten geneeskunde van VUmc én voor studenten van andere faculteiten uit binnen- en buitenland. Er zijn maar liefst 14 verschillende programma’s waaruit de student kan kiezen. Een uniek studieprogramma met een inhoudelijke focus op zowel wetenschappelijk onderzoek als ervaringen uit de klinische setting.

03-01-2018 | 15:15

Moritz: “Half augustus kwam ik aan in Amsterdam. Gelukkig had ik direct een ontzettend leuke kamer met een grote groep internationale studenten. Ik regelde een fiets, zodat ik makkelijk naar de campus van de VU kan fietsen en de stad in kan.” Ook de heren uit Slowakije hebben een kamer op de studentencampus Uilenstede: “heel fijn om daar met allemaal internationale studenten te zitten. Het bureau voor Internationale Samenwerking van de VU organiseerde direct een weekend speciaal voor de buitenlandse studenten. Dat was echt te gek! Je hebt er meteen een grote groep vrienden bij.” Ook de MFVU heeft de studenten geholpen. Zo waren zij snel aangesloten bij het studentenleven van de VU; “ze waren ontzettend aardig voor ons. En natuurlijk zijn we ook naar het gala geweest. Awesome!”

Moritz is onder de indruk van Amsterdam: “wat een mooie stad, wat een bruisende stad. Ik wil hier terugkomen om een master te gaan doen. Dat zegt natuurlijk genoeg. Alleen het weer valt wel tegen. Ik mis de zon en de bergen van Oostenrijk. Een paraplu is hier onontbeerlijk.” Ján had direct een groep studenten waarmee hij avonden aaneen bordspelletjes deed. “Ontzettend gezellig. Maar ook van het nachtleven in Amsterdam geniet ik met volle teugen. En door het Erasmus programma kunnen we tegen gereduceerd tarief naar Het Van Gogh museum en het Rembrandt museum. Ik kan niet geloven dat veel Nederlandse studenten daar nog nooit geweest zijn, want het is zó mooi!”.

Dat het nog  niet direct eenvoudig is om een international minor  te volgen, blijkt uit de inspanning van de studenten. David: “het heeft me een maand gekost om te onderhandelen over het toewijzen van studiepunten. De aansluiting van de curricula is wel een ding. Maar ik wilde dit zó graag, dat had ik er wel voor over. Bijna alle geneeskundeopleidingen ter wereld zijn statisch. Er is nauwelijks ruimte om iets naast het reguliere programma te doen. Dit programma is echt innovatief, met zoveel ruimte voor wetenschap. Dat is uniek.” Ook Moritz beaamt dit: “Deze minor is voor geneeskundestudenten die geen gewone dokter willen worden, maar die écht iets willen betekenen in de wereld. Ik volg de minor Global Health, Diversity & Conflict. Ik moet wel keihard studeren. Het is veel werk. Maar ik vind de aanpak van de docent geweldig. We maken een film, schrijven diverse papers.” Ján: “Ook de wetenschappelijke instituten hier zijn wereldberoemd. Het MS centrum, het Alzheimercentrum. Ik volg zelf de minor Clinical Neuroscience - Life of Brain. Als je neurologisch onderzoek wil doen, moet je hier bij VUmc zijn.”

Ján vindt de werkdruk niet zó zwaar. “Het is gewoon anders. Bij ons in Praag moet je vooral in de eerste drie jaren keihard stampen. Kennis, kennis, kennis. Er vallen dan heel veel studenten af. Het is een soort selectie gedurende de studie. Deze minor vraagt veel van je, maar op een goeie manier. Je schrijft veel, onderbouwt wat je doet. Je leert écht wat. Ik heb in deze zes maanden 3 papers geschreven!”

David vindt de Nederlandse studenten wel best braaf: “ze starten al zo ver van tevoren met studeren. Bij ons in Slowakije zijn mijn medestudenten vaak al blij met een zes. Dat is hier heel anders.” Wat nog meer opvalt zijn de slanke mensen: “Serieus en slank”, grapt Moritz. “En je ziet direct wie in Amsterdam toerist is en wie Amsterdammer. Alleen al als je naar het fietsgedrag kijkt. Nóg grappiger: toeristen op een fiets die proberen Amsterdammer te zijn, haha”.

Is er nog iets wat beter kan? Moritz zou soms wel Engelstalige patiënten in de colleges willen zien. Nu spreken ze meestal Nederlands. Maar vaak is er een vertaler aanwezig tijdens de lessen.”

Zouden jullie studenten terug in je land adviseren om naar Amsterdam te komen? David: “Echt wel. De VU is de 43ste beste universiteit ter wereld en Amsterdam biedt je een geweldige minor aan, echt uniek in de wereld. En dat in een stad met zóveel nationaliteiten en met zoveel buitenlandse studenten. Een ervaring die ik meeneem en mij vormt later als ik dokter ben. Dokter van de wereld.”

Meer informatie over de international minor in Medical Sciences VUmc
Vragen? Opmerkingen? bachelor.info@vumc.nl