Zes vragen aan… jonge zorgvernieuwers Philip Croon & Veerle Smit

Ze studeren geneeskunde en combineren dit met het runnen van een bedrijf. Vorige week gaven masterstudenten Philip Croon, oprichter en directeur van MediMaat en Veerle Smit, oprichter en directeur van Compendium geneeskunde derdejaars geneeskundestudenten een college over onderzoek en ondernemerschap. Zes vragen aan Philip en Veerle.

26-09-2018 | 11:33

Waarom ben je gaan ondernemen?
Philip: “Toen ik op de KNO-afdeling van Amsterdam UMC op de poli werkte kreeg ik het idee voor MediMaat. Ik dacht bij mezelf, misschien moet ik eens afwijken van het gebruikelijke pad naar arts en toen ben ik gewoon begonnen. Ondernemen moet ook een beetje in je zitten. Ik heb altijd opgekeken naar mensen die een idee uit lieten groeien tot een complete organisatie.”

Veerle: “Organiseren en bedrijfskunde zijn altijd mijn passie geweest. Toen ik in mijn derde jaar Geneeskunde zat, ben ik de voltijd studie Bedrijfskunde ernaast gaan doen. Na twee vakken gehaald te hebben kwam de moeilijke keuze om voor de boeken te gaan of voor mijn tweede studie. Ik koos de eerste, hierin kon ik mijn liefde voor Geneeskunde en Bedrijfskunde goed combineren en studenten helpen! Ik vind het heerlijk om van een klein idee op de fiets naar productontwikkeling te gaan. Om dan vervolgens te zien dat je ook nog heel veel mensen blij maakt met wat je bedenkt maakt het verhaal compleet.”

Als je moet kiezen, arts of ondernemer?
Philip: “Ik geloof erin dat de combinatie van die twee heel erg belangrijk is. Er zijn weinig mensen die de zorg van binnenuit kennen en toch goede ondernemers zijn. Daarbij vind ik het heel erg leuk dat ik op dit moment vanuit het ziekenhuis constant bedenk wat beter kan. Als ondernemer kan ik dit meteen toepassen.”

Veerle: “Ik ben het volledig met Philip eens. Ik denk dat ondernemen de zorg beter maakt. Continu met een kritische blik kijken hoe processen beter kunnen verlopen vind ik reuze interessant. Bedenken hoe patiënten ook los van het medisch inhoudelijke stukje beter geholpen kunnen worden is daarbij een interessante uitdaging. Het medische verhaal is echter hetgeen waar ik het liefst mijn hersens over kraak, uiteindelijk wordt het dus toch arts of een combinatie!”

Hoe ziet een gemiddelde studie/werkdag eruit?
Philip: “Op dit moment ben ik met mijn wetenschappelijke stage bezig. Voordat ik aan mijn stagedag begin heb ik meestal al mijn mail beantwoord en mijn team gesproken. Het voordeel van de digitale revolutie is dat ik makkelijk gedurende de dag een aantal keer kan bijsturen. Afspraken en vergaderingen gaan vaak telefonisch, tijdens de lunch of na werktijd.

Veerle: “Ik loop nu twee jaar mijn coschappen. Dit betekent dat ik tussen 8.00 en 18.00 uur meestal in het ziekenhuis ben. Het uur ervoor en erna is reistijd. Gemiddeld werk ik per week nog 20 uur. Een deel van de uren kan ik onderweg doen of als ik bijvoorbeeld wacht tot een spreekuur begint. Ik hou van efficiëntie dus als ik op mijn mobiel zit ben ik meestal mails aan het beantwoorden, onderweg doe ik belafspraken of meetings. Daarnaast heb ik nog een uitgebreid sociaal leven, anders is hard werken niet vol te houden!”

Hoe combineer je de studie geneeskunde met het ondernemerschap?
Philip: “Ik combineer het niet, ik integreer het met elkaar. Daarbij moet je heel efficiënt zijn. Het eerste wat ik heb gedaan is kijken wat ik wel en niet tijdens mijn studie kan doen. Alles wat ik kan doen doe ik zelf en alles wat ik niet kan doen besteed ik uit.

Veerle: “Ik probeer alle loze uurtjes tijdens de coschap en het reizen te vullen met werk. Daarnaast probeer ik zo efficiënt mogelijk te studeren en zoveel mogelijk uit het coschap zelf te halen. Op deze manier ben je thuis minder tijd kwijt, bovendien vind ik het veel leuker om dingen in de praktijk te leren dan thuis. Ik probeer dus overdag zoveel mogelijk (patiënten) te kunnen zien.”

Heb je een advies voor andere studenten die zouden willen ondernemen?

Philip: “Gewoon beginnen en niet te lang wachten! Je doet niet iets omdat je gemotiveerd bent maar je raakt gemotiveerd door te doen. Als je deze motivatie vindt wordt het studeren ook leuker en makkelijker. Zoek iemand op die het al eens gedaan heeft en vraag om advies; jullie mogen me allemaal mailen!”

Veerle: “Laat je niet weerhouden door mensen die zeggen “Doe maar normaal, dan ben je al gek genoeg”. Doe wat voor jou goed voelt en waar jij in gelooft. Het belangrijkste is om dingen te doen waar jij van leert en waar jij passie voor voelt. Ga dus niet iets doen alleen omdat het goed op je CV staat maar omdat je jezelf dit nog jaren ziet doen.”

Tot slot: hoe ontspan je naast werk en studie?
Philip: “Ik speel klarinet in een studentenorkest. Muziek werkt bewezen stress reducerend. Daarnaast heb ik nog steeds een druk sociaal leven. Een half uur voordat ik ga slapen doe ik mijn telefoon weg en lees ik een boek. Zo ga je niet vanuit de drukte van de dag direct je bed in. Stress gaat niet om hoeveel je doet maar of je het leuk vindt en of je daarna je rustmomenten kunt benutten.”

Veerle: “De kroeg in met vrienden en op de fiets zitten. En inderdaad doen wat je leuk vindt! Ik kan van bepaalde dingen in werk echt relaxen omdat ik het graag doe, ik zie het dus niet als verplichting maar iets waar ik zelf voor kies. Stress ervaar ik pas als alles tegelijk op me afkomt. Als je bijvoorbeeld een mondeling hebt en diezelfde week van alles misgaat op werk. Soms is het dan handig om alles gewoon neer te leggen en Netflix aan te zetten daarna te gaan slapen. In de ochtend zie je dingen vaak in een ander daglicht en veel dingen gaan uiteindelijk vanzelf goed.”