Wie niet waagt, die niet wint

Zij combineren topsport met studie. In deze reeks blogs delen drie geneeskundestudenten van de faculteit geneeskunde van de VU hun persoonlijke ervaringen. Deze week is het de beurt aan tweedejaars geneeskundestudent en professioneel baanwielrenster Kyra Lamberink (23), “alles staat nu in het teken van kwalificatie voor de Spelen van 2020 in Tokio.”

08-01-2020 | 11:40

Blog #1 studeren & topsport

Fietsen, sporten en studeren zijn mij niet vreemd, maar blogs schrijven.. daar moest ik wel even twee keer over nadenken. Toch vind ik het leuk om jullie de komende tijd een kijkje te geven in mijn leven als studerende topsporter. 

Besmet met het wielrenvirus 
Van jongs af aan was ik sportief. Na allerlei sporten te hebben geprobeerd, werd ik in mijn twaalfde levensjaar besmet met het wielrenvirus. Mijn broertje en zusje volgden al snel. Niet geheel toevallig, want mijn ouders waren op dat moment beiden fanatiek fietser. Wat begon met wedstrijdjes in de buurt, eindigde op  de wielerbaan in Apeldoorn. 

Ver van huis 
Op mijn vijftiende nam ik deel aan een talentendag, gewoon voor de fun. Des te groter was de verrassing dat ik werd uitgenodigd voor de talentenselectie van de Nederlandse wielrenbond (KNWU). Dat betekende wonen, studeren en wielrennen op topsporttrainingscentrum Papendal in Arnhem, ver weg van huis. Na wat wikken en wegen heb ik de keuze gemaakt om het avontuur aan te gaan onder het mom: “wie niet waagt, die niet wint”.

Geneeskunde studeren 
Naast wielrennen, had ik altijd al de grote droom om dokter te worden. Ik ben geïnteresseerd in het menselijk lichaam en vind het leuk om daarbij contact met patiënten te hebben. Het fascineert mij om erachter te komen hoe het kan dat mensen ziek worden en nog belangrijker, hoe deze mensen beter gemaakt kunnen worden. Tot mijn grote teleurstelling was het een onmogelijke combinatie volgens de studiebegeleider van het sportcentrum Papendal. Maar voor mij kon geen enkele studie tippen aan de studie geneeskunde. Geheel tegen mijn verwachting in raadde mijn toenmalige coach het juist aan. Ik kon beter iets doen waar ik plezier en motivatie uit haalde, dan iets te doen wat goed te combineren viel met topsport.  Ik wilde graag zelf met eigen ogen ervaren of dit een mogelijke of onmogelijke combinatie was. 

Online colleges volgen 
Ik heb geen moment spijt gehad van deze keuze. Het is niet altijd leuk en gemakkelijk om te moeten studeren op een trainingskamp of na een belangrijke wedstrijd een tentamen te maken. De passie voor sport en studie heeft mij wel geholpen deze combinatie eenvoudiger te maken. Een topsportcarrière is natuurlijk niet oneindig, waardoor ik het juist fijn vind om een zekerheid voor de toekomst te hebben. De VU helpt mij op een goede manier om deze combinatie mogelijk te maken. Ik kan practica ruilen, de meeste colleges online bekijken, wisselen van studiegroep en indien nodig tentamens op een later moment maken. 

De weg naar de Spelen 
Studie staat op dit ogenblik op een iets lager pitje omdat ik bezig ben mij te kwalificeren voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Dat betekent dat ik mij moet focussen op wereldbekerwedstrijden en kampioenschappen. Een erg spannende periode dus, waarbij de druk hoog is en het voor mij nog alle kanten op kan gaan. Hoe dit verder gaat? Nog even afwachten, je kan het lezen in mijn volgende blog!”