Lancering campagne grensoverschrijdend gedrag #Zou ik wat zeggen

Woensdagochtend 19 juni ’19, 10.00 uur. Op een klein podium, met een microfoon in haar hand laat Christa Boer voor de eerste keer het manifest zien in de medische faculteit; studenten en medewerkers luisteren ademloos mee.

19-06-2019 | 11:49

Wij zijn VUmc School of Medical Sciences. Wij leiden jonge mensen op om arts te worden. Artsen die werken met hoofd, hart en handen. Onze studenten zorgen straks voor mensen. Maken ze beter, nemen lastige beslissingen. Kunnen eerlijk zijn als het moet. Tuurlijk leren we ze hoe ze met patiënten om moeten gaan, dat hoort erbij. Maar hoe gaan we eigenlijk met elkaar om? Studenten, docenten, ondersteunend personeel, leidinggevenden. Jij en ik. Zorgen wij goed voor elkaar? Zijn we respectvol? Voelen we ons altijd veilig? En zeggen we het, als iemand over de scheef gaat? Christa stapt van het podium af en zegt: “ik zou wél wat zeggen”.

De campagne grensoverschrijdend gedrag #Zou ik wat zeggen is een feit. Met dit manifest wil VUmc School of Medical Sciences laten zien dat wij staan voor een veilige studieomgeving. Veiligheid ontstaat niet door voorschriften, maar vanuit dialoog: je eigen grenzen én die van anderen leren kennen, en respecteren. Samen met negen ambassadeurs zal de komende jaren dit thema overal op de agenda’s staan. De campagne start bij VUmc School of Medical Sciences, maar zal heel snel gedeeld en gedragen worden door andere UMC’s andere ziekenhuizen. Om zodoende een beweging op gang te krijgen. Onze studenten worden straks onderdeel van een wereld waar op het gebied van persoonlijke veiligheid nog veel te winnen is. We kunnen zeggen dat het daar anders moet, óf we kunnen artsen opleiden die het verschil maken. Wij kiezen voor het laatste. Kijk op www.zouikwatzeggen.nl en hou ons in de gaten.

Lees ook het interview met Christa Boer in NRC, in Medisch Contact en in het digitale onderwijsmagazine van Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Speech Christa Boer  Olifant zou ik wat zeggen  Muntje zou ik wat zeggen   Lancering speech zou ik wat zeggen