Amsterdam UMC start podcastserie voor het welzijn van studenten

Amsterdam UMC start een podcastserie voor en samen met studenten geneeskunde. Het zijn bijzondere tijden: waar studenten normaliter met honderden tegelijk in de medische faculteit koffie drinken, practica volgen, over het campusterrein lopen en in het ziekenhuis college volgen, zijn zij nu vooral thuis.

04-12-2020 | 9:18

De kranten stonden er de afgelopen weken vol van: thuiszitten is niet goed voor het welzijn van studenten. Studieadviseurs Marjolein Pouw en Renate Dekker merken dat er een grote toename is van studenten die kampen met eenzaamheid, stress, somberheid en motivatiegebrek. Bovendien krijgen zij steeds meer vragen over studievaardigheden. Renate Dekker kwam met het idee om een podcastserie te starten: “Marjolein en ik volgen het wel en wee van studenten op de voet. Wij zien dat veel studenten tegen dezelfde dingen aanlopen. Door deze serie horen studenten dat zij niet de enige zijn die deze periode lastig vinden. Ze krijgen bovendien uitleg van wetenschappers over uiteenlopende thema’s die studenten kunnen helpen deze periode goed door te komen.”

In de podcastserie gaat Marjolein met studenten en wetenschappers in op vragen als: hoe kan ik in tijden van crisis optimaal studeren? Hoe kom ik in contact met studenten? Hoe zorg ik goed voor mezelf en hoe hou ik focus? Marjolein: “in de eerste aflevering spreek ik met neurowetenschapper en docent Geert Schenk over corona en het brein. Samen met eerstejaars student Lincy Eppinga en derdejaars student Dachel Seeratan stellen we allerlei prangende vragen. Zie je de stress en de eenzaamheid die mensen ervaren terug in het brein? En isolatie, wat doet dat met je brein? Wat doet alle schermtijd en het vele Zoomen met ons brein?”. Zowel de wetenschappers als de studieadviseurs geven veel tips gedurende de podcastaflevering, die ongeveer 30 minuten duurt. Renate: “Voor de studenten maar ook voor anderen is dat ongelofelijk waardevol. Met al die tips proberen wij het welzijn van studenten te bevorderen. En geloof me, wij leren er zelf ook ongelofelijk veel van.”

Luister hier aflevering 1: corona en het brein met neurowetenschapper Geert Schenk

Alle afleveringen zijn te beluisteren via het Amsterdam UMC Spotify account en via het platform voor en door studenten Studioo VU.