Drie sporten in één

Zij combineren topsport met studie. In deze reeks blogs delen drie geneeskundestudenten van de faculteit geneeskunde van de VU hun persoonlijke ervaringen. Deze week is het de beurt aan tweedejaars geneeskundestudent Koen Hijman, student én topsporter.

20-02-2020 | 14:06

Na het halen van mijn VWO diploma ben ik in eerste instantie begonnen met Medische Natuurwetenschappen aan de VU. Dit bleek niet zo’n goede match te zijn. Er was helemaal geen contact met patiënten en maar een vak was echt medisch gericht. De overige vakken waren te natuurkundig voor mij, denk aan thermodynamica en kwantummechanica. Gelukkig heb ik nu in geneeskunde wél een goede match gevonden. Contact met patiënten is voor mij erg belangrijk. Door patiëntcolleges en praktijkstages spreek ik veel patiënten. 

‘Dit doe ik nooit meer’
In de laatste jaren van de middelbare school heb ik mijn grootste passie gevonden. De oude passie van mijn vader, ‘n passie voor één sport, maar waarvoor je in meerdere sporten moet uitblinken: triatlon. Waar zwemmen, fietsen en lopen gecombineerd worden tot een grote uitdaging. Na mijn allereerste wedstrijd was m’n reactie eigenlijk “dit doe ik nooit meer”. Het jaar daarop deed ik mee met een landelijke selectiedag van de Nederlandse Triatlon Bond (NTB). Alweer 5 jaar geleden mijn debuut gemaakt in de 1e divisie triatlon en de afgelopen 2 á 3 jaar een vaste plek in de Eredivisie selectie voor de Dolfijn Triatlon uit Amsterdam. Internationaal ben ik ook een klein beetje actiever geworden met een paar Europacup wedstrijden en mijn eerste WK wedstrijd op de Aquathlon.

Naast sporten ook gewoon studeren
Het leven is jammer genoeg niet alleen maar sporten, een diploma is ook hartstikke nuttig. Daarom combineer ik naast een trainingsweek van ongeveer 20 uur ook een fulltime studie Geneeskunde. In mijn ogen moet studeren en sporten goed te combineren zijn, als je alles maar goed inplant. Ik ben altijd bezig om alles aan elkaar te plannen. Andere studenten hoeven dat minder te doen, daar ben ik wel jaloers op. Wat het combineren van topsport en studeren moeilijk maakt zijn de verplichte practica en het volgen van hoorcolleges. Geneeskunde is een geweldige studie en ik wil eigenlijk zo veel mogelijk volgen, maar dat is helaas soms lastig. Vaak moet ik vroeg m’n bed uit om te trainen of om naar college, practica of studiegroep te gaan. ’s Avonds lig ik pas weer laat in bed door avondtrainingen. Uitslapen ken ik niet. Ook in het weekend lig ik op zaterdag en zondag om 8:00 uur in het zwembad. Het combineren van mijn sociale leven met topsport is weer heel wat anders. Veel van mijn vrienden zijn gelukkig mijn trainingsmaten die ik daarom vaak zie. 

Fulltime studeren vs. fulltime sporten
Aankomend collegejaar ga ik een paar dingen anders doen dan vorig jaar. Ik heb bijvoorbeeld plannen om een paar cursussen en vakken niet te volgen om meer tijd vrij te maken om te trainen, maar ook om vaker mijn rust te pakken. Wedstrijden staan ook nog op de planning, aan het einde van het seizoen september/oktober heb ik mijn debuut op de halve afstand triatlon. Hier kijk ik zelf ontzettend naar uit.  

Twijfel
Ik heb heel vaak getwijfeld tussen fulltime studeren en fulltime sporten. Stoppen met studeren en mij volledig op sport te richten zou ik eigenlijk het liefste willen doen. Maar triatlon is jammer genoeg geen tennis of voetbal, veel geld zit er niet echt in deze sport.  Ik had ook als optie om mij volledig op de studie te richten en mijn CV op te bouwen. Ik zou graag willen werken in de zorg, ik mis dat wel echt voor mijn gevoel. Toch heb ik nu besloten om even mijn sportieve dromen na te jagen. Zo ga ik twee vakken minder volgen om twee maanden volledig te kunnen richten op trainen. Op die manier denk ik dat ik zo de komende twee jaren meer stapjes kan zetten.