Ik beloof… (update 1 oktober)

Update 1 oktober: witte jassen ceremonie en masterceremonies gaan niet door.

01-10-2020 | 13:27

Beste studenten,

De afgelopen dagen hebben wij intensief contact gehad met studenten van de Co-Raad VU en de MFVU. We hebben gewikt en gewogen. Velen van jullie vroegen aan ons via de mail en de chat hoe het er voor stond. Maar uiteindelijk hebben wij, met pijn in ons hart, moeten besluiten om dit najaar de masterceremonies en de witte jassenceremonie niet door te laten gaan. Wij vinden dat ontzettend jammer en begrijpen heel goed dat dit een grote teleurstelling voor jullie is.

We nemen dit besluit vanwege het toenemende aantal COVID-19 besmettingen en de nieuwe, beperkende maatregelen die door de overheid en de gemeente Amsterdam zijn genomen.

Wij organiseren in het voorjaar van 2021 de eerstvolgende witte jassenceremonie en de masterceremonies. Tegen die tijd bekijken we in welke vorm dat mogelijk is, afhankelijk van de situatie die er dan is met betrekking tot COVID-19. Het is momenteel helaas ook niet mogelijk om jullie bul de komende drie weken individueel af te halen. Zodra wij weten wanneer dat wel kan en waar, laten wij dat aan jullie weten.

---- Bericht van 24 september ---

Beste studenten, bijna dokters, pre-collega’s,

De afgelopen weken hebben we met een aantal van jullie contact gehad over de ingetogen uitreiking van het artsdiploma bij de Faculteit der Geneeskunde VU Amsterdam. Ook op de diverse online kanalen hebben we gereageerd en uitgelegd waarom we tot dit besluit zijn gekomen.

Tussen de regels van de soms stevige reacties door lezen we vooral heel veel verdriet over wat er niet is.

Je hebt de studie geneeskunde afgerond, en daar ben jij en je familie, en is de wereld om je heen, ongelofelijk trots op. Dat wil je vieren, je wilt gezien worden en bewonderd worden door je familie. Je hebt iets heel erg goeds gedaan, en dat moment wil je vieren.

En dan is er COVID. En rond je de studie af op de VU.

In crisistijd maken verschillende partijen verschillende afwegingen. De VU heeft er voor gekozen om de bijeenkomst sober te houden. Daar mag je van alles van vinden, maar uiteindelijk besluit de universiteit. En dat is om het klein te houden.

De campus van de VU is een bijzondere plek waar studenten, onderzoekers en docenten elkaar ontmoeten. We studeren met elkaar op de campus. En we zitten met de campus vlak naast het ziekenhuis. Juist daarom kunnen wij nu niet makkelijk alternatieven aanbieden. En vertrouw er op dat we naar alternatieven gezocht hebben.

Op de VU-campus mogen tegelijkertijd maximaal 2500 mensen aanwezig zijn. Ook gelden er in het gebied waar de campus onderdeel van is -de Zuidas- strikte regels voor het aantal mensen dat aanloopt. Denk aan station Zuid, de trams en de bussen en de ring. Dit is een ontzettend druk gebied waar heel veel mensen werken en studeren.

Bij de geneeskundeopleiding hebben we te maken met grote aantallen studenten die hun diploma krijgen. Dat is anders dan bij sommige andere faculteiten. We kiezen ervoor om alle masterdiploma’s de komende tijd uit te reiken zonder gasten.

Jullie volgen het nieuws allemaal op de voet. De besmettingen in en rondom Amsterdam nemen toe. Wij willen jullie én onze collega’s niet onnodig blootstellen aan het virus.

Wij zijn blij dat we de masterceremonie in aangepaste vorm in crisistijd toch kunnen laten doorgaan. De gehele ceremonie is met een livestream te volgen. Natuurlijk is dit voor familie en vrienden heel anders. Als lichtpuntje kunnen hierdoor wel meer mensen tegelijkertijd de ceremonie volgen. En een professionele fotograaf zal de ceremonie vastleggen.

Tegengeluiden zijn gezond en moeten ook gehoord worden. Blijf op een respectvolle manier in contact met elkaar. Bepaal voor je zelf wanneer je geluid genoeg gehoord is. Wij hebben jullie gehoord en nogmaals de alternatieven tegen het licht gehouden, omdat wij de ceremonie liever ook anders zouden organiseren. Maar we hebben moeten concluderen dat wijzigen niet mogelijk is.

Wij hopen van harte, dat je het afronden van deze eerste stap in je carrière als arts wilt en gaat vieren, met de mogelijkheden die er zijn. Het is een memorabel moment in tijd.

Wij wensen je een glanzende carrière toe. Blijf jezelf ontwikkelen en het goede doen. Nu, en elke dag na de uitreiking van je artsdiploma.

Christa Boer, opleidingsdirecteur en vice-decaan