Nieuws & Agenda

Geneeskunde voor derde keer op rij Topopleiding

26-11-20

De Keuzegids Universiteiten 2021 heeft voor de derde keer op rij de bacheloropleiding geneeskunde aangemerkt als topopleiding. Hoofd bachelor geneeskunde Jack van Horssen: “We hebben als opleiding wederom het predicaat ‘topopleiding’ behaald en dat is een prestatie waar we echt trots op mogen zijn.”

Dokter buiten de deur van het ziekenhuis

25-11-20

De zorg vindt steeds vaker plaats in de thuisomgeving. Artsen gaan letterlijk mee het ziekenhuis uit: 46% van alle geneeskundestudenten eindigt in een extramuraal beroep. Terecht, want in het maatschappelijke veld liggen veel kansen en uitdagingen. Preventie wordt steeds belangrijker, de jeugdzorg schreeuwt om artsen en een vak als arts infectieziektenbestrijding is zeer actueel. Hoog tijd voor een bredere blik.

‘Het format is hetzelfde, alleen is alles online’

19-11-20

Dat Covid-19 ook roet in het eten gooide voor de minor Global Health Indonesia, was even slikken. Niet alleen voor de teleurgestelde studenten die niet naar Indonesië konden afreizen, maar ook voor de coördinatoren van de Faculteit der Geneeskunde VU. Want hoe zorg je ervoor dat een minor, die voor een groot deel in het teken staat van het ervaren van cultuurverschillen, nu toch het gewenste doel bereikt? We vroegen het docent Marianne van Elteren: “Het was wat je zegt een uitdaging. Maar mooi om te zien wat techniek allemaal mogelijk maakt.”

Studentenpoli voorgedragen voor Hogeronderwijspremie

09-11-20

De VU heeft het onderwijsteam van de Studentenpoli van Amsterdam UMC, locatie VUmc onder leiding van Jelle Tichelaar en collega’s van de sectie Farmacotherapie voorgedragen voor de Hogeronderwijspremie 2020. De Hogeronderwijspremie is een nieuw initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om docenten meer voor het voetlicht te brengen.

De eerste online VU Bachelordag ooit: een impressie 2 november 2020

03-11-20

Thuis achter je laptop oriënteren op je studiekeuze, ruim 1400 studiekiezers namen vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober een kijkje in de virtuele geneeskunde-room van de eerste online VU Bachelordagen ooit. En een succes werd het, bewijzen de drukbezochte live-chat (1117 berichten) en de gemiddelde tijd (22 minuten) dat studiekiezers bij geneeskunde waren.

Coschap buiten de deur van het ziekenhuis

26-10-20

Een steeds groter deel van de zorg verschuift van het ziekenhuis naar de eerste en anderhalve lijn. Het is belangrijk de coschappen te innoveren om aan te sluiten op die veranderende structuur. Want dan leid je artsen voor de toekomst op. De student moet leren de witte jas af en toe letterlijk uit te trekken en ook buiten de muren van het ziekenhuis worden opgeleid. Tweedejaars masterstudent Tessa Engelberts (23) liep haar coschap psychiatrie buiten de deur van het ziekenhuis; bij GGZ inGeest. Ze beseft nu hoeveel je buiten een klinische setting voor patiënten kunt betekenen.

College in het Vondelpark

22-10-20

Van koorts tot bloedarmoede. Abel Thijs en Jos Kooter, internisten en docenten van Amsterdam UMC, gingen op een herfstige maandagavond met 22 bachelorstudenten in gesprek over interne geneeskunde. ‘Al wandelend elkaar iets onderwijzen, dat was het idee.’

Medische bibliotheek gesloten per 15 oktober

14-10-20

Met ingang van morgen, donderdag 15 oktober 2020, is de medische bibliotheek in Amsterdam UMC, locatie De Boelelaan vanwege aangescherpte coronamaatregelen helaas weer gesloten. Dit geldt dus ook voor masterstudenten en medewerkers van Amsterdam UMC.

Ik beloof… (update 1 oktober)

01-10-20

Update 1 oktober: witte jassen ceremonie en masterceremonies gaan niet door.

Witte jassenceremonie en masterceremonies gaan niet door

01-10-20

Vanwege het toenemende aantal COVID-19 besmettingen en nieuwe, beperkende maatregelen zullen de masterceremonies en de witte jassenceremonie niet doorgaan.

Uitrol nieuwe naam Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit Amsterdam

21-09-20

Afgelopen maanden is een start gemaakt met het gefaseerd wijzigen van de naam VUmc School of Medical Sciences naar Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit Amsterdam.

Bijbaan in de covidzorg?

25-08-20

Amsterdam UMC treft voorbereidingen voor een mogelijke tweede golf. Je kunt je nu aanmelden als je in de covidzorg ingezet kunt en wil worden, als dat nodig is.

Start geneeskundestudie met corona escape room

24-08-20

27 augustus starten 400 kersverse studenten met hun studie geneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde VU. Een bijzondere start; de introductie zal grotendeels online plaatsvinden. Om de campus toch te leren kennen krijgen ze een virtuele rondleiding mét escape room.

Succesvol online symposium 'Duurzaamheid in de Zorg'

14-08-20

De masteropleiding geneeskunde VU biedt sinds vele jaren symposia aan in alle masterjaren als onderdeel van het curriculum.

Achter de schermen van… Susanne van der Velde, oncologisch chirurg en begeleider van coassistenten

05-08-20

Susanne van der Velde is oncologisch chirurg bij de afdeling heelkunde van Amsterdam UMC, locatie VUmc en begeleider van coassistenten.