Nieuws & Agenda

We zijn jullie niet vergeten…

20-04-21

Achter de schermen zijn we als opleiding in samenwerking met de MFVU en Co-Raad VU druk bezig met de organisatie van alternatieve bachelor- en masterceremonies omdat die vanaf maart 2020 tot op heden helaas geen doorgang konden vinden.

Nieuwe lichting studenten

19-04-21

In september starten we weer met een groep van 350 kersverse geneeskundestudenten. De groep is zo goed als bekend, want de selectie van de nieuwe groep is afgerond. Dit jaar hebben 1017 kandidaten deelgenomen aan onze selectieprocedure.

Operatie Schouder aan Schouder

09-04-21

De wachtlijsten met patiënten in afwachting van een operatie lopen als gevolg van Covid-19 op, zo ook in Amsterdam UMC. Daarom is divisie 2 (chirurgische specialismen) gestart met Operatie schouder aan Schouder: een initiatief om meer uitgestelde zorg mogelijk te maken en de samenwerking tussen verpleegkundigen en toekomstig artsen te bevorderen. Hier kunnen zij jouw medische kennis goed bij gebruiken!

Studioo #4: Corona en hoe gaat het met je?

07-04-21

In deze aflevering spreekt Marjolein Pouw met studentpsycholoog Anna van der Steen over corona en hoe gaat het met je?

Pilot met sneltesten gestart

25-03-21

Vandaag opende minister Ingrid van Engelshoven de coronateststraat op de VU. Met deze pilot wil de VU kijken of sneltesten kunnen bijdragen aan meer fysiek onderwijs op de campus.

Podcastserie Studioo talks met bewegingswetenschapper Raôul Oudejans

02-03-21

Studioo Talks is de podcastserie voor en met studenten geneeskunde. In deze podcastserie gaan we met studieadviseurs en studenten in op vragen als: hoe kan ik in tijden van crisis optimaal studeren?

Welzijn van studenten onder druk door corona

23-02-21

Studenten hebben het zwaar in deze coronatijd. Waar lopen ze vooral tegenaan? Renate Dekker, studieadviseur van de Faculteit der Geneeskunde VU, vertelt over een recente VU-enquête en haar eigen ervaringen.

Beschermd tegen willekeur

10-02-21

De deelexamencommissie geneeskunde ziet toe op het niveau van de opleiding. Voorzitter Ton van Balkom: “We zorgen dat de waarde van het diploma gegarandeerd is.”

EenVandaag over les weerbaarheid en grenzen en campagne #Zouikwatzeggen

02-02-21

Het televisieprogramma EenVandaag sprak met opleidingsdirecteur van de Faculteit der Geneeskunde VU Christa Boer en medisch psycholoog José van de Kreeke over de les weerbaarheid en grenzen en de campagne #Zouikwatzeggen? om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken in de geneeskundeopleiding.

“Artsen moeten zich uitspreken over milieukwesties”

19-01-21

“Onze omgeving heeft grote impact op onze gezondheid. Daarom vind ik dat artsen zich moeten uitspreken over milieukwesties.” Laatstejaars geneeskundestudent Philip Elders kwam tot dit besef in Oxford waar hij een master immunologie volgde.

‘Is dat de plek waar het wattenstaafje het neusvocht opneemt?’

18-12-20

Een van de 200 studiekiezers wil graag weten hoe het zit met het testen tijdens de allereerste online proefstudeerdag van de geneeskundeopleiding aan de Faculteit der Geneeskunde VU. Een interactief college, live polls en een Q&A staan op het programma. Het thema: de anatomie van de luchtwegen.

Amsterdam UMC start podcastserie voor het welzijn van studenten

04-12-20

Amsterdam UMC start een podcastserie voor en samen met studenten geneeskunde. Het zijn bijzondere tijden: waar studenten normaliter met honderden tegelijk in de medische faculteit koffie drinken, practica volgen, over het campusterrein lopen en in het ziekenhuis college volgen, zijn zij nu vooral thuis.

Geneeskunde voor derde keer op rij Topopleiding

26-11-20

De Keuzegids Universiteiten 2021 heeft voor de derde keer op rij de bacheloropleiding geneeskunde aangemerkt als topopleiding. Hoofd bachelor geneeskunde Jack van Horssen: “We hebben als opleiding wederom het predicaat ‘topopleiding’ behaald en dat is een prestatie waar we echt trots op mogen zijn.”

Dokter buiten de deur van het ziekenhuis

25-11-20

De zorg vindt steeds vaker plaats in de thuisomgeving. Artsen gaan letterlijk mee het ziekenhuis uit: 46% van alle geneeskundestudenten eindigt in een extramuraal beroep. Terecht, want in het maatschappelijke veld liggen veel kansen en uitdagingen. Preventie wordt steeds belangrijker, de jeugdzorg schreeuwt om artsen en een vak als arts infectieziektenbestrijding is zeer actueel. Hoog tijd voor een bredere blik.