Nieuws & Agenda

Leren met lol

05-07-21

Het coschap neurologie van Amsterdam UMC voorziet de e-learnings van gamification. Gamification betekent dat er meerdere (spel)elementen in de online lessen worden toegevoegd, zoals interactieve quizzen, animaties met robots of beloning met een badge als een module is afgerond.

‘Gehandicapte volwassenen vallen in een gat’

01-07-21

Mirja Bankras (40), arts voor verstandelijk gehandicapten (AVG) bij WilgaerdenLeekerweideGroep in Wognum en het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn

Resultaten NSE 2021: geneeskundestudenten positief over onderwijs

25-06-21

Uit de Nationale Studenten Enquête 2021 van Studiekeuze123 blijkt dat studenten tevreden zijn over het onderwijs aan de Faculteit der Geneeskunde VU en de VU in het algemeen. Ondanks alle aanpassingen van het onderwijs in het afgelopen jaar vanwege de coronamaatregelen, scoren de opleidingen hoog op de NSE.

Amsterdam UMC lanceert app om grensoverschrijdend gedrag te melden en bespreekbaar te maken

17-06-21

Grapjes maken over patiënten, een student stelselmatig negeren, te dicht bij iemand gaan staan, seksueel getinte opmerkingen maken... geneeskundestudenten en opleiders komen op allerlei manieren in aanraking met grensoverschrijdend gedrag. Maar het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag blijft sterk achter bij de realiteit. Een belangrijke reden hiervoor is dat studenten en medewerkers niet weten waar ze moeten melden en of de melding consequenties heeft voor hun opleiding of loopbaan. Dat moet veranderen.

‘Het is vooral belangrijk dat we hun zelfvertrouwen vergroten’

11-06-21

Uit onderzoek blijkt dat veel middelbare scholieren hoge barrières ervaren om zich aan te melden voor Geneeskunde. Ze denken geen kans te maken, laten zich afschrikken door het benodigde CV, hebben geen hulp bij de voorbereiding of zien op tegen de vermeende hoge druk. Dit kan bijdragen aan de ondervertegenwoordiging van ‘niet-traditionele’ studenten in de opleiding. Denise Abbel (21), Manon Croezen (22), Shine Djojosoetirto (19) en Tyra Wiertz (20), alle vier zelf eerste-generatiestudent, waagden wel de sprong. Nu zetten zij zich in om ook de nieuwe twijfelende aanwas te enthousiasmeren en hen te begeleiden tijdens de selectieprocedure.

Masterclass zet middelbare scholieren aan het (Onco)logisch denken

10-06-21

Waarom krijgt de een wel kanker en de ander niet? Hoe word je onderzoeker? Of hoe ga je van onderzoek naar een medicijn? Tijdens de pre-university masterclass van de Faculteit der Geneeskunde VU maken vwo’ers kennis met wetenschappelijk onderzoek. Opleidingscoördinator Miriam van Strien: “Ik wil scholieren meegeven dat onderzoek doen mogelijk is voor iedereen die creatief kan denken en nieuwsgierig is. Ongeacht je achtergrond.”

Coassistenten aansporen om vaker feedback te vragen

07-06-21

Blijf leren, je leven lang – dat moet het motto zijn van elke dokter. Het is aan de opleiding geneeskunde om het zaadje ervoor te planten. Een andere manier van toetsen en beoordelen helpt. De masteropleiding van Faculteit der Geneeskunde VU begint in september 2021 met ‘programmatisch’ toetsen: cijfers en losse toetsen maken plaats voor een samenhangend geheel van (vooral) feedbackmomenten.

Studioo talks - Aflevering 5: Corona en de zelfzorg voor de jonge dokter

26-05-21

. In deze vijfde aflevering spreekt Marjolein Pouw met KNO-arts en auteur van het boek ‘Zelfzorg voor de jonge dokter’ Froukje Verdam. Ook te gast zijn geneeskundestudenten Kevin Westhoeve en Sven de Bruin.

Programmatisch toetsen in de master

24-05-21

Vanaf 1 september 2021 start de masteropleiding van de Faculteit der Geneeskunde VU met programmatisch toetsen.

Geneeskundestudent Amar van Doorn ontvangt Chris Gips Studentenprijs

19-05-21

Ze loopt op dit moment haar coschappen chirurgie in het Spaarne Gasthuis. Ruim een jaar geleden vloog masterstudent Amar van Doorn naar Nieuw-Zeeland voor haar wetenschappelijke stage bij het universiteitsziekenhuis in Christchurch. Voor haar systematic review naar Sars-CoV-2 in ontlasting ontving ze de Chris Gips Studentenprijs 2021.

We zijn jullie niet vergeten…

20-04-21

Achter de schermen zijn we als opleiding in samenwerking met de MFVU en Co-Raad VU druk bezig met de organisatie van alternatieve bachelor- en masterceremonies omdat die vanaf maart 2020 tot op heden helaas geen doorgang konden vinden.

Nieuwe lichting studenten

19-04-21

In september starten we weer met een groep van 350 kersverse geneeskundestudenten. De groep is zo goed als bekend, want de selectie van de nieuwe groep is afgerond. Dit jaar hebben 1017 kandidaten deelgenomen aan onze selectieprocedure.

Operatie Schouder aan Schouder

09-04-21

De wachtlijsten met patiënten in afwachting van een operatie lopen als gevolg van Covid-19 op, zo ook in Amsterdam UMC. Daarom is divisie 2 (chirurgische specialismen) gestart met Operatie schouder aan Schouder: een initiatief om meer uitgestelde zorg mogelijk te maken en de samenwerking tussen verpleegkundigen en toekomstig artsen te bevorderen. Hier kunnen zij jouw medische kennis goed bij gebruiken!

Studioo #4: Corona en hoe gaat het met je?

07-04-21

In deze aflevering spreekt Marjolein Pouw met studentpsycholoog Anna van der Steen over corona en hoe gaat het met je?

Pilot met sneltesten gestart

25-03-21

Vandaag opende minister Ingrid van Engelshoven de coronateststraat op de VU. Met deze pilot wil de VU kijken of sneltesten kunnen bijdragen aan meer fysiek onderwijs op de campus.