Selectieprocedure

Ronde 1

Bij de selectie kijken we in de eerste plaats naar jouw prestaties over de afgelopen drie jaren: 

  • Track A: de cijfers van je overgangsrapport van 5vwo naar 6vwo (2016-2017); 
  • Track B: resultaten van school en/of (vervolg)studie;
  • Of je ervaring hebt in de gezondheidszorg; 
  • Of je bestuurlijke en/of organisatorische ervaring hebt;
  • Of je ervaring hebt in de techniek;
  • Of je ervaring hebt in het onderzoek; 
  • Of je bijzondere prestaties hebt geleverd.

Track A: OVERGANGSCIJFERS VAN 5 VWO NAAR 6 VWO
Als eerste kijken we naar je schoolprestaties van de afgelopen drie jaar. Wij kijken naar je overgangscijfers van 5vwo naar 6vwo en we letten speciaal op je resultaten voor de bètavakken. Hoe hoger je cijfers, hoe meer kans je maakt om geselecteerd te worden.

Track B: RESULTATEN VAN JE SCHOOL- EN/OF STUDIE
Als eerste kijken we naar je school- en/of studieresultaten van de afgelopen drie jaar. Wij kijken naar je cijfers op je vwo-diploma, en dan in het bijzonder naar je cijfers voor de bètavakken, en wij kijken naar je behaalde studieresultaten in je vervolgopleiding. Hoe hoger je school- en/of studieresultaten, hoe meer kans je maakt om geselecteerd te worden.

HULPVERLENING IN DE GEZONDHEIDSZORG
Heb je al ervaring in het omgaan met patiënten? Heb je bijvoorbeeld (vrijwilligers)werk in een zorginstelling gedaan? Of ben je betrokken (geweest) bij andere vormen van hulpverlening waarbij je met patiënten hebt gewerkt? Dan laat je zien dat je betrokken bent in de gezondheidszorg.

BESTUURLIJKE EN/OF ORGANISATORISCHE ERVARING
Heb je een belangrijke rol in een bestuur vervuld of ben je al langere tijd bezig met het organiseren van een evenement? Dan kun je daarmee laten zien dat je het verantwoordelijkheidsgevoel, organisatietalent, de betrokkenheid en planningsvaardigheid bezit, die bij geneeskunde zo belangrijk zijn. 

ERVARING IN DE TECHNIEK
Heb je al ervaring in de techniek? Werk je in de ICT en ontwikkel je bijvoorbeeld zelf apps voor smartphones en tablets? Dan kan je daarmee laten zien dat je over het inzicht beschikt dat ook ingezet kan worden in het vak.

ERVARING IN HET ONDERZOEK
Heb je ervaring in het onderzoek? Heb je bijvoorbeeld al een artikel gepubliceerd? Dan kun je daarmee laten zien dat je de academische vaardigheden bezit die voor de opleiding geneeskunde zo belangrijk zijn.

BIJZONDERE PRESTATIES
Heb je een bijzondere prestatie geleverd op het gebied van kunst, literatuur of sport op nationaal of internationaal topniveau? Dan kun je laten zien dat je inzet en doorzettingsvermogen hebt en daardoor geschikt bent voor onze opleiding.

Wat ga je doen?
De eerste ronde van onze selectieprocedure draait dus om je ervaring, inzet, betrokkenheid, doorzettingsvermogen en schoolprestaties. Op je inschrijfformulier geef je aan welke school- en/of studieresultaten je hebt behaald, welke bijzondere prestaties je geleverd hebt en welke ervaringen je hebt opgedaan in de afgelopen drie jaar. Bij dit formulier voeg je schriftelijke bewijzen, zoals getuigschriften en referenties van alles wat je ingevuld hebt. 

Hoe beoordelen we je cv?
We kijken bij de selectie naar alle activiteiten die je de afgelopen drie jaar gedaan hebt, waaruit je inzet en betrokkenheid blijkt. Maar ook kijken we naar je schoolresultaten. Hoe hoger je cijfers, hoe meer kans je maakt om geselecteerd te worden. Zijn je cijfers niet zo hoog, dan is het belangrijk dat je een grotere inzet laat zien bij overige activiteiten. Dit omdat je op alle onderdelen punten kan scoren. Deed je dus activiteiten én had je goede cijfers, dan maak je extra veel kans. Per onderdeel kan je punten krijgen. Om te bepalen of je punten krijgt letten wij op de inhoud van de activiteiten, hoeveel tijd je eraan hebt besteed, wanneer en hoe lang je je hebt ingezet en het niveau van de activiteiten. Alleen activiteiten waarvoor op de juiste manier bewijzen worden aangeleverd worden beoordeeld.

Hoeveel kandidaten gaan er door?
Er gaan maximaal 350 kandidaten vanuit Track A en 200 kandidaten vanuit Track B van de eerste ronde door naar de tweede ronde.

Ronde 2

Wat ga je doen?
In de tweede ronde komen alle kandidaten die door zijn naar VUmc om colleges te volgen (3 maart) en toetsen te maken (17 maart) die representatief zijn voor geneeskunde studeren bij VUmc School of Medical Sciences. Daarmee kijken we welke studievaardigheden je hebt en kijken we hoe gemakkelijk je nieuwe informatie verzamelt en verwerkt. Dat doen we door zelfstudiemateriaal en colleges te geven over één of meerdere onderwerpen uit de studie. Het zelfstudiemateriaal sturen we je van tevoren per mail toe. 

Hoe wordt de uitslag bepaald?
De resultaten die je behaalt tijdens de eerste en de tweede ronde bepalen samen je positie op de ranglijst. Je positie op de ranglijst bepaalt je kans op plaatsing. 

Hoeveel kandidaten krijgen een opleidingsplaats?
Er zijn 350 opleidingsplaatsen voor de studie geneeskunde bij VUmc. 70% van de plaatsen zijn voor kandidaten uit Track A en 30% van de plaatsen zijn voor kandidaten uit Track B.