Persoonlijke omstandigheden

Het leven gaat door, ook als je studeert. Daar horen dus ook persoonlijke problemen bij. De meeste studenten krijgen hier mee van doen. De een meer dan de ander en de een wat meer intens dan de ander, maar ze zijn er. Voorbeelden hiervan zijn gebrek aan zelfvertrouwen, rouwverwerking, eenzaamheid, moeizame relaties met je omgeving, verslaving, somberheid of een algemeen gevoel van onvrede met jezelf of je leven. Deze problemen kunnen ervoor zorgen dat je niet meer optimaal functioneert. In een aantal gevallen lijdt de studie er ook onder, maar niet altijd.

Daarnaast heb je de meer studiegerelateerde problemen zoals faalangst, stress, studiemotivatieproblemen, tentamenvrees, noem maar op. Ook voor deze categorie is het belangrijk om ondersteuning te zoeken.

In een gesprek met een van de studieadviseurs kunnen zij je helpen om te duiden wat jij nodig hebt. Hoe kun je je het beste blijven concentreren? Hoe kom je er achter dat je zorg of vrees gegrond is? Hoe krijg je het gecombineerd, je thuissituatie en je studie? Met wie zou je verder nog kunnen praten over je gevoelens van verwarring? Daarnaast kunnen ze vertellen met welke regels en procedures je mogelijk te maken hebt of krijgt, zoals overgangsregels van de examencommissie, verval geldigheid van cijfers etc.

Studieadviseur aan het woord
Dwalen je gedachten af tijdens het studeren? Bekijk onderstaand filmpje en volg de drie studietips van onze studieadviseur Mirjam Pol op.

Mirjam Pol

 

Als je overweegt om een tijdje te stoppen, kunnen zij met je meedenken over of dat in jouw specifieke situatie de beste oplossing is, of dat er misschien nog opties zijn waar je zelf nog niet aan gedacht had.

Als je rechtstreeks contact wilt opnemen met een van de studentenpsychologen, dan kan dat natuurlijk ook altijd.

Interessante links
Hieronder vind je een aantal interessante links:

 • Op de website ik-student vind je een interessante informatie als het niet zo goed met je gaat.
 • Ga naar de website studentengezondheidstest om jouw gezondheid te vergelijken met medestudenten!
 • Studeren met een functiebeperking? Klikhier voor meer informatie.
 • Handicap + Studie: Op deze website staan tips en informatie over wetgeving, studieaanpassingen, stage, studeren in het buitenland en onderwijsinstellingen (aanstaande) studenten én onderwijsprofessionals.
 • Opzoek naar een leuke site over professioneel gedrag? Bekijk de website waardenweb.   
 • Health Games: games die goed zijn voor lijf en leden, uw mentale fitheid en voor de algemene efficiency en vooruitgang van de gezondheidszorg.
 • De website kopstoring is een interessante website voor jongeren tussen 18-25 met ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen.
 • Heb jij last van slaapproblemen? Bekijk dan de volgende website.
 • Wil jij lekker slapen dankzij de slaap-app? Klik dan op de volgende link.
 • Ben je weleens zo somber dat je het leven niet meer ziet zitten en denk weleens aan zelfmoord? Bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie kan je 24/7 anoniem terecht voor telefonische en online hulp. 
 • Goeie site van de huisartsen Amsterdam over fysieke en mentale gezondheid: StudieStress.nl
 Toe aan ontspanningsoefeningen? Klik dan op onderstaande links: