MA Geneeskunde

De studiegids is voortaan te vinden op de algemen website van de VU (pdf).

 

Na de bacheloropleiding geneeskunde kun je de masteropleiding geneeskunde volgen. Gedurende de masteropleiding functioneer je geleidelijk aan steeds zelfstandiger, zodat je na de masteropleiding goed voorbereid kunt beginnen aan je vervolgopleiding.

Deze driejarige masteropleiding bestaat uit leerstages (master jaar 1 – M1), werkstages (master jaar 2 – M2), een wetenschappelijke stage, keuzeonderwijs en een semi-artsstage (master jaar 3 – M3). De leerstages hebben een vaste volgorde, sommige werkstages kunnen omgewisseld worden. De wetenschappelijke stage en het keuzeonderwijs (jaar 3) kunnen voor M1 of in M3 gedaan worden. Soms kan een deel van het keuzeonderwijs ook in M2 gedaan worden. De leerstages van M1 loop je in VUmc of in één van de vier topklinische partnerziekenhuizen. Je volgt de leerstages in hetzelfde ziekenhuis met uitzondering van de leerstage ouderengeneeskunde. Deze wordt gevolgd in verpleeghuizen. In M2 en M3 zul je de werkstages op verschillende stageplekken doorbrengen, waaronder ook een huisartsenpraktijk en een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

De landelijke eindtermen van de opleiding geneeskunde zijn formeel vastgelegd in het Raamplan 2009. Voor VUmc-compas zijn de eindtermen van het raamplan vertaald naar competenties, klinische condities en concepten. De competenties zul je specifiek tegen komen in het onderwijs maar ook in de praktijk. Binnen VUmc-compas zijn acht rollen te onderscheiden: medisch expert, communicator, academicus, organisator, samenwerker, gezondheidsbevorderaar, beroepsbeoefenaar en reflector.
In elke stage houd je bij welke klinische condities (medische inhoud) je hebt gezien. De kennis van de basisvakken is beschreven in concepten. Het merendeel van de concepten is in de bacheloropleiding aan de orde geweest. In de masteropleiding komt de basiskennis terug in relatie tot de praktijk of als verdieping.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam